Blogga

Hur paverkar stress vara prestationer?

Hur påverkar stress våra prestationer?

Stress är en fysisk reaktion i kroppen som kan hjälpa dig att göra något snabbt och fokuserat. Hjärnan skickar ut stressignaler och då börjar hjärtat slå fortare, andningen blir snabbare och musklerna spända. En reaktion som gör att du kan få mer gjort när du är pressad eller har lite tid.

Vad kan jag göra åt min prestationsångest?

Så kan du hantera prestationsångest:

  1. Skriv ned dina tankar: De tankar du får när prestationsångesten kickar in skriver du ned. Värdera sedan sanningen i tanken, är den här tanken egentligen trolig eller inte, och gradera detta på en skala 0-100%.
  2. Vad händer om du misslyckas?
  3. Exponera dig.
  4. Sätt en tid.

Hur hjälpa barn med prestationsångest?

Var uppmärksam på elever med dold prestationsångest. De presterar inte på topp, men har ändå ångest. Om en elev är stressad inför ett prov, försök reda ut vad eleven är stressad över. Undvik att bara lugna ”Det kommer att gå bra, det kommer fler prov”, utan försök hjälpa eleven att bena ut problemet.

Vad orsakar stress i skolan?

Dåliga skolprestationer kan orsaka psykosomatiska besvär. Men det är också så att elever med psykosomatiska besvär kan prestera sämre i skolan på grund av sin psykiska ohälsa. Detta ömsesidiga samband skulle kunna gälla även för skolstress och psykisk hälsa.

Vilka faktorer påverkar vår prestationsförmåga?

En prestationsökning beror till stor del på en bra balans mellan belastning och återhämtning. Den belastning som träningen innebär kan förändras genom variation i tid (hur länge), intensitet (hur hårt/tungt) och frekvens (hur ofta). Tiden som läggs ner på träning är beroende av ålder och ambitionsnivå.

Hur minskar man prestationsångest?

Bra tips för att minska prestationsångest

  1. Ta till dig din rädsla & öva. Du kan inte leva i förnekelse om att du mår bra och inte lider av prestationsångest.
  2. Ät bra, sov bra & var aktiv. Du borde inte hoppa över måltider, vare sig när du övar eller före och på bedömningsdagen.
  3. Fokusera på dina styrkor & inte andras.

Hur få bort prestationsångest?

Det går inte att bota prestationsångest, eftersom det inte är en sjukdom. Men de flesta kan lära sig att hantera den på ett bättre sätt. Om du upplever att det i första hand är ditt sätt att tänka och bete dig som orsakar problemet kan du vända dig till en KBT-behandlare.

Vad säger man till nån som har ångest?

Det är bra att prata med någon om ångesten. Berätta till exempel för en kompis, en förälder, en lärare eller någon annan du litar på. Många försöker dölja att de har ångest, men det tar mycket kraft att försöka låtsas som att den inte finns. Ångesten kan minska om personer runt omkring får veta hur du mår.

Share this post