Rekommendationer

Maste man valla nya Alpinskidor?

Måste man valla nya Alpinskidor?

Om du köper ett par nya skidor, oavsett om det är längdskidor eller slalomskidor, behöver du glidvalla dem innan du använder dem eftersom de levereras ovallade till butiken.

Hur vallar man längdskidor?

Grundvalla dina skidor Använd en mässing- eller stålborste på skidans undersida (belag). Smält därefter paraffin/glider av modell mjuk på vallajärnet som bör hålla en temperatur om max 120 grader. När paraffinet väl är på plats (och fortfarande varm) använder du en sickel. Borsta därefter med borsten.

Varför slipa längdskidor?

Stenslipning görs för att du ska få bästa möjliga glid på dina skidor. Det finns mängder av strukturer att välja mellan som passar allt från kallföre till riktigt blötföre. För den normale vasaloppsåkaren räcker det dock med en standardstruktur som fungerar bra i alla fören.

Vad kostar slipning av skidor?

Längdskidor

Rengöring/Borttagning av tejp Vi gör rent dina skidor från gammal fästvalla alt. tejpvalla. Fr 200:-
Stenslip + grundvalla Vi stenslipar och förnyar strukturen i belaget samt grundvallar dina skidor för bättre glid och hållbarhet. 600:-

Hur ofta ska man valla skidor?

Hur ofta behöver man valla sina skidor? Det beror lite på underlaget och aktuellt före. Är det en temperaturskillnad från senast du åkte så måste du framförallt lägga om fästvallan. Vanligtvis brukar en glidvalla räcka från allt mellan 5-15 turer med skidorna men det kan variera.

Hur glidvalla Skinskidor?

Du lägg er ett rejält lager valla på skidans glidyta och fördelar vallan jämt över glidytan. Vänta därefter tills vallan torkat, borsta de vallade partierna med en nylonborste och ge dig ut i spåret. Tänk dock på att läsa bruksanvisningarna för just din valla innan du börjar.

När ska man slipa längdskidor?

Så oavsett om dina skidor är nya eller gamla, så rekommenderar vi att ni slipar skidorna varje år. Genom att slipa skidorna varje år kommer skidorna hålla längre. Eftersom man behöver inte slipa lika mycket innan den är plan och fin. Slipar man med längre intervall finns stor risk att skidan blir mer konvex.

Hur ofta ska man slipa skidor?

Generellt behöver skidorna vallas en gång per veckas åkning. 3. Sist men inte minst behöver belagen slipas för att skidorna ska få en fräsch och tydlig struktur. Generellt behöver belagen slipas varannan säsong.

Hur länge håller en vallning skidor?

Hur ofta vallar man Alpinskidor?

Hur ska man valla skidor?

Hur ska du valla dina klassiska skidor?

  1. Rengör skidan genom borstning.
  2. Smält på paraffinet och värm in det i de två glidzonerna.
  3. Låt vallan kallna i minst tio minuter.
  4. Sickla styrskåran och resten av skidan för att avlägsna det mesta av vallan.
  5. Borsta för att få bort det sista av vallan och få en bättre finish.

Share this post