Blogga

Vad kommer robotar anvandas till i framtiden?

Vad kommer robotar användas till i framtiden?

I rymden, försvaret, säkerhetsbranschen eller kärnenergiindustrin, men även inom logistik, underhåll och inspektion, är autonoma robotar särskilt användbara för att ersätta människor som utför smutsiga, monotona eller osäkra arbetsuppgifter.

När tar AI över?

Vi har vant oss vid att betrakta mänsklig intelligens som universums höjdpunkt, men allt tyder på att AI kommer att passera den gränsen inom 30-40 år.

Vilken roll ska robotar ha i samhället?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet.

Vad kan robotar användas till?

Robotar kan utföra saker som människan inte kan eller orkar. De kan resa ut i rymden och ner i gruvor, släcka bränder och desarmera bomber eller stå vid ett tråkigt löpande band. Robotforskning består ofta av både lek och allvar. Det finns svenska mästerskap för robotar i femkamp och sumobrottning.

Vad kan robotar göra för miljön?

– Möjligheter att använda AI finns inte bara för enskilda fastigheter, utan även hela städer kan dra nytta av och utveckla smarta datadrivna lösningar som kan leda till energieffektivisering, mindre utsläpp av koldioxid och bättre livsmiljöer, säger Sverker Janson.

Kan AI ta över världen?

Drygt 200 år senare, augusti 2021 presenterade Elon Musk sin ”Tesla Bot” som ska vara en färdig prototyp under 2022. En humanoid som ska använda samma ai-system som används i deras bilar. Roboten beräknas vara drygt 1,7 meter lång, väga 55 kg och kunna lyfta 68 kg.

Hur har robotar påverkat samhället?

Ofta utför robotar arbeten som är för farliga eller för monotona för människor att utföra. Numera använder till exempel både polis och brandkår robotar till att detonera bomber och släcka bränder. Bilindustrin har varit en föregångare när det gäller robotutveckling.

Vad gör en industrirobot?

Industriroboten lyfter, plockar, svetsar och målar, skapar högre produktivitet och förbättrar arbetsmiljön för medarbetare. Sedan 1970-talet har ABB levererat mer än 400 000 robotlösningar över hela världen.

https://www.youtube.com/watch?v=ARF3_MMXaS0

Är robotar bra för miljön?

Anledningen till att man ibland vill att robotar ska likna människor är för att de ska fungera bra i miljöer där människor lever. Om en robot ska stå på ett fabriksgolv kan man anpassa miljön efter roboten, men ska robotar hjälpa oss att uträtta saker i vår vardag måste de programmeras att anpassa sig efter vår värld.

Vilka möjligheter och vilka utmaningar finns kopplat till AI?

AI som används i offentlig sektor kan minska kostnader och erbjuda nya möjligheter inom kollektivtrafik, utbildning, och energi- och avfallshantering, samt förbättra produkters hållbarhet. På så vis kan AI bidra till att målen i den Europeiska gröna given kan uppnås.

Vad är dåligt med robotar?

En nackdel med automation är att robotar minskar arbetstillfällen och det gör att färre personer behövs på arbetsmarknaden. Det innebär att antalet arbetslösa riskerar att öka. Robotarna kommer förvisso att öka behovet av reparatörer men de måste ha en gedigen utbildning för att klara arbetsuppgiften.

Hur kommer AI påverka arbetsmarknaden?

Enligt tidigare forskning efterfrågar arbetsgivare i större utsträckning individer med kognitiva, sociala och verbala förmågor. Samtidigt automatiseras fler rutinbetonade arbeten i mellanskiktet, vilket leder till färre jobb och en minskad efterfrågan på arbetskraft till traditionella yrken.

Är robotar farliga?

Det finns till exempel robotar med en nos som kan känna gasläckor från depåer eller industrianläggningar. Likaså robotar som mäter temperatur och fuktighet på olika platser och tider i en byggnad och gör en slags inomhusväderkartor. En robot kan också mäta koncentrationen av hälsovådliga dammpartiklar i luften.

När robotarna tar över jobben?

Vissa människor är rädda för outsourcing till robotar eftersom de är rädda för att robotar tar över deras jobb och det kommer inte att finnas något arbete kvar för människor. Men de jobb som robotarna kan göra kan skapa nya jobb för människor som är mer skickliga i vad de gör.

Share this post