Allmänning

Hur gammalt ar schackspelet?

Hur gammalt är schackspelet?

För närvarande pågår schack-VM i London. Schack är ett spel med gamla anor och ibland dyker det upp riktigt gamla spelpjäser… Under slutet av 900 talet- och början av 1000-talet spreds schackspelet från de arabiska länderna kring Medelhavet till länderna i norr.

Vem kom på schackspelet?

Allt vi vet tyder på att schack är en uppfinning från norra Indien. Tidiga former av schack förekom på Guptadynastins tid, det vill säga på 400- och 500-talen e.Kr., där det hänvisades till som chaturanga (”fyra delar”).

Vart skapades schack?

Schack är ett av de äldsta och mest spridda spelen. Det har troligen sitt ursprung i Indien på 500-talet och nådde Europa via Persien och Arabvärlden. Namnet ”schack” härstammar från det persiska ordet shah, som betyder ”kung”.

På vilken ögrupp hittades Lewis Chess?

På 1100-talet snidades den vackra uppsättningen av schackpjäser av valrossbetar i Norge, på 1800-talet hittades de i en strandbrink på ön Lewis utanför Skottlands kust och i nutid spelar de en huvudroll i Peter Mays spännande bok The Chessmen.

Hur många möjliga drag finns det i schack?

Ett normalt schackparti varar i ca 40 drag och antalet möjliga ställningar i ett schackparti är cirka 10128. Detta tal kan jämföras med antalet atomer i universum som är 1080.

Hur ska man spela schack?

Schack spelas på ett kvadratiskt bräde med 8×8 rutor, omväxlande vita (ljusa) och svarta (mörka) rutor eller fält. Det spelas mellan två deltagare, där den ena spelar med vita pjäser, och den andra med svarta. Det är alltid vit som börjar spelet. Sedan drar spelarna vartannat drag.

Hur uppstod schack?

Schack är ett av de äldsta och mest spridda spelen. Det har troligen sitt ursprung i Indien på 500-talet och nådde Europa via Persien och Arabvärlden. Namnet ”schack” härstammar från det persiska ordet shah, som betyder ”kung”. De nuvarande reglerna kom till i Spanien på 1400-talet, med några få undantag.

Vem börjar i schack?

Schackbrädet har 64 rutor, varannan vit och varannan svart. Utgångsställningen för de spelande, som benämns ”vit” och ”svart”, är alltid densamma. Det är alltid vit som börjar, och sedan gör spelarna vartannat drag.

Share this post