Är Sveriges Radio en myndighet?
Sveriges Radio (SR) är ett svenskt massmedieföretag som har till uppgift att bedriva radioverksamhet i allmänhetens tjänst (public service). Det ägs av den av staten bildade Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR och finansieras genom Public service-avgiften, som tas in via skattsedeln.
Vem äger Sveriges Radio och tv?
Sedan 1997 ägs programbolagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB av Förvaltningsstiftelsen. Stiftelsen har bildats i syfte att främja självständigheten hos de tre programbolagen.
Vad säger radio och TV-lagen om hur radio och tv verksamheten i Sverige ska bedrivas?
Radio- och TV-lagen (SFS 2010:696) är en lag i Sverige som reglerar sändning av TV-program och ljudradio. Tillstånd att sända ges av regeringen om sändningarna finansieras med tv-avgift och i övrigt av Myndigheten för radio och tv. Tillstånden kan förenas med villkor.
Vad är Sveriges Radios uppdrag?
Sveriges Radio har i uppdrag att sända radio i allmänhetens tjänst. Programverksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.
Vem bestämmer på vilken frekvens tv och radio skall sändas på?
Det är PTS som beslutar vilken frekvens ni får sända på. Reglerna om tillståndsgivningen för närradion finns i radio- och tv-lagen och gäller alla som vill ansöka om tillstånd.
Vad är syftet med public service?
Tanken med public service är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom olika områden. Det finns sedan länge en bred politisk enighet om att det vid sidan om kommersiella medier behövs ett starkt och oberoende public service.
Vem granskar Sveriges Radio?
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar. Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.