Frågor

Ar kreatin dopning?

Är kreatin dopning?

Överskott av kreatin omvandlas till kreatinin som utsöndras via njurarna. EU har i en riskvärdering gjort bedömningen att ett intag upp till 3 gram per dag sannolikt är riskfritt. Kreatin är inte olagligt eller dopingklassat inom idrotten.

Är kreatin vattenlösligt?

Som kosttillskott säljs det främst i den kemiska formen kreatinmonohydrat – ett vitt, kristallint pulver med måttlig vattenlöslighet. Ämnet omvandlas i kroppen till den aktiva formen kreatinfosfat och utövar sin effekt främst i musklerna, genom att donera fosfatgruppen till ADP-molekylen, så att nytt ATP kan bildas.

Är kreatin bra för fotbollsspelare?

I en studie (Padilla, Mujika, Ibanez, Izquierdo, Gorostiaga, & 2000) gjord på två grupper välutbildade fotbollsspelare för att se om kreatin kan öka prestationen. Resultatet av denna studie visade att kreatin kan förbättra antalet upprepade sprintar, minskade förfallet vid upphopp.

Är kreatin farligt för hjärtat?

Vanliga bieffekter som man kan höra talas om är magbesvär, hjärtproblem, kompartment syndrom, ökad risk för muskelkramp och en ökad tendens till finnar. Det finns även ett flertal case rapporter där olika eventuella bieffekter av kreatin är rapporterade.

Måste man blanda kreatin med vatten?

Blanda inte kreatinet med varmare vatten än ljummet. Det är stor risk att det då omvandlas till kreatinin vid för hög värme. Skillnaden mellan att använda citrat/pyruvat och monohydrat är att man av det sistnämnda ofta sväller upp i kroppen och man lägger på sig nått kilo för att kroppen binder upp vatten.

När ska man sluta med kreatin?

När du slutar ta kreatin kommer dina lager av kreatinfosfat återgå till det normala. Detta kommer antagligen visa sig i att du får en något minskad uthållighet på höga repetitioner, och att du kanske minskar något enstaka kilogram i vikt. Det tar ungefär en månad för det extra kreatinet att helt gå ur kroppen.

Är kreatin bra till håret eller nej?

Slutsatsen är givetvis att vi inte vet om kreatin ökar risken för håravfall. Det är ingen bieffekt som har rapporterats i någon vetenskaplig artikel i varje fall. Vi kan i alla fall inte säga att kreatin ökar risken för håravfall.

Share this post