Blogga

Varfor har vi siffror?

Varför har vi siffror?

Indier och kineser verkar oberoende av varandra ha uppfunnit decimalsystemet med talet 10 som bas. I Kina användes den typen av taltecken så tidigt som 1500-1200 f.Kr. De första indiska siffrorna var troligtvis de första bokstäverna i räkneord, som även kunde skrivas som symboler.

Var kommer svenska siffror ifrån?

Siffra[redigera | redigera wikitext] En siffra (från arabiskans as-sifr) är ett skrivtecken, en symbol som används för att beteckna tal. I svenska och i andra västerländska språk används de så kallade arabiska siffrorna, som från Indien via araberna spreds till Europa.

Vad innebär siffra?

En siffra (från arabiskans as-sifr) är ett skrivtecken, en symbol som används för att beteckna tal. I svenska och i andra västerländska språk används de så kallade arabiska siffrorna, som från Indien via araberna spreds till Europa.

Vem skapade siffrorna?

Hindu-Arabiska siffror är de talsymboler som används mest internationellt och i bland annat svenskan (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). De arabiska siffrorna har sitt ursprung i Indien där de tillkom ca 500-talet….Arabiska siffror.

Arabiska siffror Arabisk (indo‑arabisk) och europeisk form
noll ٠ (۰) 0
ett ١ (۱) 1
två ٢ (۲) 2
tre ٣ (۳) 3

Hur siffror påverkar oss?

Siffror är till för att hjälpa oss, inte styra oss. Och dessutom stämmer de inte jämt och alltid, vilket det finns både dråpliga och otäcka exempel på i boken, säger Micael Dahlen. Hur påverkar siffror?

Hur siffror styr våra liv?

Sifferdjur är boken som väcker oss ur sifferpsykosen och låter oss ta tillbaka makten över siffrorna i våra liv. MICAEL DAHLEN är professor på Handelshögskolan, föreläsare och författare. Han har länge forskat om varför vi gör som vi gör, och vad som får oss att må bra.

Share this post