Allmänning

Vad ar tvangsinlosen av aktier?

Vad är tvångsinlösen av aktier?

Tvångsinlösen innebär att du som minoritetsägare tvingas sälja dina aktier, trots att du inte accepterat erbjudandet. Det kan ske när det köpande bolaget har fått in mer än 90 procent av rösterna i det uppköpta bolaget.

Kan man kräva utdelning?

Vinstutdelning på begäran av aktieägarminoritet Bolagsstämman har rätt att besluta om vinstutdelning till aktieägarna ska företas eller inte, 18 kap. 1§ Aktiebolagslagen. Utgångspunkten är att mer än hälften av de avgivna rösterna på stämman måste vara för beslutet för att en vinstutdelning ska genomföras.

https://www.youtube.com/watch?v=p0ZC0UcHVxM

Vad betyder tvångsinlösen?

Hur fungerar tvångsinlösen? Enligt kapitel 22 i Aktiebolagslagen ges majoritetsaktieägare med ett innehav på nio tiondelar (90 procent) av aktierna i ett bolag rätt att lösa in minoritetens aktier, samtidigt som minoriteten ges rätt att lösa in sina aktier.

Hur lång tid tar tvångsinlösen?

Tar normalt ett-två år Som aktieägare ska man vara beredd på att processen normalt tar ett till två år att genomföra men det finns exempel på fall där det tagit betydligt längre tid än så. De fall där det tar längre tid så beror det oftast på att det råder stor oenighet om vad ett skäligt pris egentligen är.

Kan man tvångsinlösa aktier?

Huvudregeln – aktier kan inte tvångsinlösas 1 § aktiebolagslagen). Mot bakgrund av likhetsprincipen finns det ingen rätt för en aktieägare att kunna tvinga en annan aktieägare att sälja sina aktier. Huvudregeln är alltså att en aktieägare inte kan tvingas att sälja sina aktier.

Vad menas med uppköpserbjudande?

När ett bolag vill köpa upp ett annat bolag går ett erbjudande ut till alla aktieägare i det bolaget. Uppköpet kan vara ett kontant uppköp där aktieägarna får t. ex. 10 kr per aktie.

Vad händer med mina Klövern aktier?

Som tidigare kommunicerats genom pressmeddelande publicerat den 24 juni 2021, har styrelsen för Klövern beslutat att ansöka om avnotering av Klöverns aktier från Nasdaq Stockholm. Nasdaq Stockholm har godkänt ansökan samt beslutat att sista dag för handel i Klöverns aktier är den 20 juli 2021.

Hur går ett uppköp till?

Hur går ett uppköp till? Alla aktieägare får ett erbjudande att svara på via den bank där man har aktierna. Man har alltså möjlighet att tacka nej till att omvandla sina aktier till kontanter eller aktier i det uppköpande bolaget, även om det senare kan komma att ske en tvångsinlösen.

Vad händer med Klövern B?

Corem Property Group AB (publ) (”Corem”) lämnade den 29 mars 2021 ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Klövern (”Erbjudandet”). Den 19 april 2021 justerades B-aktievederlaget upp på grund av ett uttalande av Aktiemarknadsnämnden.

Vad göra med Klövern?

Klövern inlösen – vad ska jag välja?

  1. Sälja dina Klövern preferensaktier och köpa något annat roligt över börsen (tänk på courtaget)
  2. Ta alternativet om 1,12 Corem D för varje Klövern pref.
  3. Ta alternativet om 1 Corem Preferensaktie för varje Klövern pref.
  4. Kombinera de två ovan.
  5. Tacka nej.

Share this post