Rekommendationer

Vem var Snorre Sturlasson och vad gjorde han?

Vem var Snorre Sturlasson och vad gjorde han?

Han betraktas som författare till Den yngre Eddan, vilken är en handbok i skaldekonst och lärobok i nordisk mytologi, författad omkring 1220, samt Heimskringla, en bok som skildrar främst Norges kungar fram till och med år 1177. Han tillskrivs också stundom Egil Skallagrimssons saga.

Vad bygger de isländska sagorna på?

De bygger på muntliga berättelser och äldre skaldeverser.

Vad är Snorre Sturlassons Eddan en lärobok i?

”Snorres Edda”, ibland också kallad ”Prosaiska Eddan”, är en lärobok i diktkonst, troligen tillkommen på 1220-talet. Lärd, noggrann, minnesgod, uppslagsrik. Utan kunskap om de gamla myterna, menar Snorre, kan inte skaldernas djärva bildspråk förstås.

Vad är en Skaldedikt?

Skaldedikt finns också i islänningasagorna. Dessa dikter är knutna till personer och händelser i sagan. De kan vara långa eller korta, men är alltid i bunden form. Tematiskt varierar de från kärleksdikter till nidvisor.

När skrevs isländska sagorna?

Islänningasagorna skrevs ner på pergament under 1200-talet och början av 1300-talet.

Vad handlar de isländska Släktsagorna om?

Sagorna är realistiska och innehåller fina dialoger. De utspelar sig under den tid som brukar kallas sagatiden, dvs 930 till 1030, den tid Alltinget upprättades. Stilistiskt är de besläktade fornaldarsagorna, dvs forntids-sagorna, som har en mera mytisk karaktär med jättar, dvärgar och fabeldjur.

Är en Edda korsord?

Edda är ett substantiv En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är ”Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring”.

Finns det en bok som heter Eddan?

Snorres Edda, även Den yngre Eddan och Prosaiska Eddan, är en isländsk medeltida handbok i skaldekonsten och lärobok i nordisk mytologi. Den är allmänt tillskriven författaren och politikern Snorre Sturlasson, som sannolikt sammanställde verket omkring år 1220.

Share this post