Ny

Hur manga fol kan man ta pa ett sto?

Hur många föl kan man ta på ett sto?

Svenska russavelsföreningen delar ut diplom till som fått 10, 15 och 20 föl. Det är förstås många fler som får 10 föl, och rätt sällsynt med 20 föl.

Hur många ston kan en hingst betäcka?

Antalet ston per i Sverige uppstallad hingst har ökat från 24 till nästan 31 ston på ett år, vilket är den högsta noteringen sedan 2010. På bilden Readly Express, en av tre hingstar som betäckte maximala 150 ston.

Hur ofta kan man betäcka ett sto?

Mellan varje brunst går det sedan cirka 14 dagar av en period då stoet inte visar brunst. I början av säsongen, februari till mars, kan många ston visa brunst som inte leder till ägglossning. Bästa tiden för betäckning är i regel under maj till juni.

Kan ett dräktigt sto Brunsta?

Det dräktiga stoet Det kallas för kontrahering. Genom dräktigheten hindras ny brunst eftersom mindre prostaglandin bildas från den dräktiga livmodern. Progesteronet från gulkroppen skyddar dräktigheten fram till dygn 40, därefter bildas dessutom progesteron från sekundära gulkroppar.

När brukar man betäcka ston?

De bästa brunsterna för betäckning brukar vara är under perioden april till juli. Det är lämpligt att försöka få sitt sto till betäckning under den perioden, gärna redan i april om stoet tidigare haft problem att bli dräktig.

Hur många föl kan hästen få?

Stoet föder då oftast bara en unge åt gången, men vissa hingstar har lättare för att lämna tvillingar. Vid tvillingfödsel är det dock oftast bara ett eller ibland inget av fölen som överlever eftersom de ofta blir väldigt små och svaga. Föl kan redan efter mycket kort tid stå upp på vingliga ben.

När kommer Fölbrunsten?

Första brunsten inträffar vanligen 7-9 dygn efter fölningen. Det går att betäcka om stoet redan på fölbrunsten, men dräktighetsresultatet är sämre än om man väntar till andra brunsten efter fölningen.

När är en hingst könsmogen?

Stoet bör ha fällt sin vinterpäls och vara i gott hull för att komma i brunst som leder till ägglossning. Ungston brukar visa sin första brunst vid 1-1 1/2 års ålder, men de är inte fullt könsmogna förrän vid 2 1/2-3 1/2 års ålder.

Hur sent på året kan man betäcka sitt sto?

Man kan ta ett föl på ston från tre års ålder. Då är de flesta klara med sin pubertet, är välutvecklade och har regelbunden ägglossning. Ston kan betäckas hur gamla de än är men vid 13-14 år kan man se vissa åldersförändringar på livmodern som kan påverka möjligheten att bli dräktig.

Varför ska man inte betäcka stoet för tidigt på våren?

Tidigt på året, redan i februari och mars, kan ditt sto börja visa brunst. Dessa brunster leder inte alltid till ägglossning. De bästa brunsterna för betäckning brukar vara är under perioden april till juli.

När ska man skiljer fölet från stoet?

Fölet kan gå kvar hos stoet tills det är 6-7 månader. Ta det lugnt vid avvänjningen – det kan vara traumatiskt för fölet att skiljas från sin trygghet och säkerhet. Börja försiktigt med att skilja stoet och fölet år på nätterna. Har du två föl kan de stå i samma box under natten.

Share this post