Allmänning

Vad innebar begreppet ESD och vad kan man gora for att undvika det?

Vad innebär begreppet ESD och vad kan man göra för att undvika det?

ESD är en akronym för Electro Static Discharge. På svenska betyder det elektrostatisk urladdning. Sådana urladdningar uppstår på grund av att ytan i olika material kan laddas av statisk elektricitet. Den alstras ofta genom kontakt, friktion och separation och finns alltid närvarande i vår omgivning.

Vad är ett ESD?

ESD (ElectroStatic Discharge) är statisk elektricitet som överförs från ett föremål till ett annat. I vardagen upplever vi ESD som en elektrisk stöt eller gnista, när vi exempelvis går på en matta eller går ut ur bilen och därefter rör vid metall.

Hur fungerar ESD skor?

ESD-skornas sulkonstruktion leder kontrollerat och säkert bort statisk elektricitet från kroppen. Motståndets gränsvärden för Sievis ESD-skor, 100 kΩ–35 MΩ, är strängare än för antistatiska skor (IEC 61340-5-1). Med ESD-skor kan man undvika att känsliga elektroniska apparater skadas.

Varför ESD skor?

ESD (ElectroStatic Discharge) är statisk elektricitet som överförs från ett föremål till ett annat. Du kan minska den statiska elektriciteten med hjälp av ledande material, till exempel ESD-godkända skor och man kan därför undvika att känsliga elektroniska apparater skadas.

Vad betyder ESD och varför kan det ställa till med problem när man jobbar med elektronikkretsar?

Elektrostatisk urladdning ESD står för Electro Static Discharge som betyder elektrostatisk urladdning. Redan under 70-talet upptäckte man att elektronikkomponenter var känsliga för ESD. Då var både funktionsstörningar och komponentskador vanliga och kostsamma fenomen inom elektronikområdet.

Hur kan ESD skapas?

Elektrostatiska urladdningar (på engelska ESD, akronym för Electrostatic Discharge) är ett plötsligt flöde av elektricitet mellan två föremål med olika laddning som kommit i elektrisk kontakt. Urladdningen orsakas till exempel av att isoleringen mellan föremålen skadats eller är otillräcklig för en viss spänning.

Hur kan man minska risken för ESD?

För att minska ESD-skador på produkter, och då framförallt kretskort, krävs att man ökar ESD-skyddet. Ett ökat skydd minskar inte bara risken att permanenta och latenta skador inträffar på ESD-produkterna, utan ger även ett skydd för användaren.

Share this post