Trendig

Hur bildas D-vitamin i kroppen?

Hur bildas D-vitamin i kroppen?

Hur får vi i oss D-vitamin? Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin.

Vad är det som gör att man blir brun?

I nedre delen av överhuden, i det så kallade basalcellslagret, finns pigmentcellerna, melanocyterna. När dessa utsätts för solljus bildar de färgpigmentet melanin, ett färgämne som gör huden brunare för att skydda huden mot solens skadliga strålar. Melanin bildas i melanocyterna, men sprider sig sedan i hela överhuden.

Hur lagras D-vitamin i kroppen?

Fettvävnaden lagrar D-vitamin – Den som tror att det räcker ända till nästa sommar tror fel. D-vitamin har en halveringstid på mellan tre veckor och två månader, berättar Johan Malm, professor i klinisk kemi vid Lunds universitet, för tidningen Land.

Hur håller man sig pigg under vintern?

5 tips för en piggare vinter

  1. Se till att få i dig D-vitamin, via mat eller kosttillskott.
  2. Ta en promenad på ca 20 minuter mitt på dagen.
  3. Håll blodsockret på en jämn nivå med ett bra mellanmål.
  4. Hitta en träningsform och nivå som passar dig.
  5. Planera in roliga aktiviteter och sådant du mår bra av.

Får man D-vitamin på vintern?

En del svenskar väljer att äta tillskott under hösten och vintern. Risken att få i sig för mycket D-vitamin är relativt låg i Sverige, däremot kan stora mängder leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

Kan jag bli brun?

Generellt kan alla bränna sig i solen, men vi är långtifrån lika känsliga för solens strålar. Om du är mycket ljus i hyn och/eller rödhårig så har du mindre av pigmentet melanin, som är det pigment som gör huden brun. Ju mer melanin du har naturligt, desto bättre skydd har du.

Var i huden bildas D-vitamin?

När du vistas i solen bildas D-vitamin i huden som sedan lagras i kroppen. Hur mycket som lagras och hur länge det räcker varierar från person till person.

Share this post