Rekommendationer

Hur fungerar D-vitamin?

Hur fungerar D-vitamin?

D-vitaminet som bildas i huden när man vistas i solen, är viktigt och har en mycket betydande roll vid regleringen av kalciumnivån i blodet. Detta påverkar i sin tur skelettets styrka. För att kroppen ska kunna bilda D-vitamin behöver ultraviolett ljus komma i kontakt med vår hud.

Hur påverkar D-vitamin kroppen?

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?

Att D-vitamin är viktigt för skelettet är välkänt sedan länge, det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar. D-vitamin har i många studier testats (tillsammans med kalcium) för att stärka skelettet även hos vuxna och motverka benskörhet.

Varför ge ad droppar?

Varför ger man barn d-droppar? D-droppar ges i Sverige för att förebygga sjukdomar. Främst för att brist på D-vitamin hos barn kan leda till rakit, även kallat ”engelska sjukan”. Rakit är en sjukdom som leder till att skelettet blir mjukt och missformat.

Hur producerar kroppen D-vitamin?

Hur får vi i oss D-vitamin? Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin.

Kan man överdosera kalcium?

Kalcium kan överdoseras genom intag av kosttillskott vilket i kombination med högt intag av vitamin D kan leda till hyperkalcemi, förkalkning av kroppens vävnader, njursten och njurskador.

Vad är symtom på D-vitaminbrist?

D-vitaminbrist (<25 nmol/L) ger ofta inga symtom men kan orsaka: Svaghet och ibland värk i proximal muskulatur (myopati) som ofta är symmetriska och diffust lokaliserade från ländrygg, bäcken och lårben. Det kan förekomma uttalad smärta och myopati med gångrubbning (ankgång)

Måste man ge sitt barn D-droppar?

Alla barn bör få D-droppar, fem droppar om dagen, de första två åren. Vissa barn behöver D-droppar även efter 2-årsdagen. Det gäller: Barn med mörk hudfärg, eftersom pigmentet gör att det bildas mindre D-vitamin i huden.

Vad händer om man inte ger D-droppar?

Att glömma D-dropparna någon gång ibland är ingen större fara, men om man glömmer dem i flera månader finns risk för att barnet får D-vitaminbrist. Det gäller särskilt de allra minsta barnen som lever på bröstmjölk.

Var i huden bildas D-vitamin?

När du vistas i solen bildas D-vitamin i huden som sedan lagras i kroppen. Hur mycket som lagras och hur länge det räcker varierar från person till person.

Share this post