Frågor

Vad hander om man ater for lite D-vitamin?

Vad händer om man äter för lite D-vitamin?

Att äta kosttillskott som innehåller D-vitamin kan också minska risken för att få D-vitaminbrist. Men se till att du har en konstaterad brist innan du börjar äta kosttillskott, då en överdosering kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet, som kan orsaka njursvikt eller andra problem.

Har du brist på D-vitamin?

D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vad är lindrig D-vitaminbrist?

Lindrig D-vitaminbrist ger i regel diffusa symtom, men svår brist kan leda till symtom på att muskelfibrerna inte fungerar som de ska. Man kan då uppleva smärta i lårben, ländrygg, bäckenet och värk i höft, lår, skuldror och överarm.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Uttalad D-vitaminbrist leder till brist på kalcium och fosfor. Sammantaget kan dessa brister orsaka exempelvis muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet. I svårare fall kan D-vitaminbrist försvaga skelettet både hos barn och vuxna.

Kan man dö av vitaminbrist?

Starkast koppling till bröstcancer. För bröstcancer tyder mycket på att det finns ett samband mellan halten av D-vitamin i blodet och risken att dö av bröstcancer.

Är D-vitamin brist farligt?

D-vitamin spelar en väsentlig roll i kroppens kalcium- och fosforhomeostas, benmineralisering samt skelettillväxt. Uttalad D-vitaminbrist orsakar exempelvis urkalkning av skelettet, vilket leder till osteomalaci hos vuxna och rakit (engelska sjukan) hos barn.

Share this post