Ny

Far man skjutsa en berusad pa motorcykel?

Får man skjutsa en berusad på motorcykel?

Det är endast föraren av en bil som kan göra sig skyldig till rattfylleri. Däremot så kan både föraren och passageraren göra sig skyldiga till vårdslöshet i trafiken om man skjutsar en berusad person på en moped eller mc(lag om straff för vissa trafikbrott 1 §).

Får man dricka som passagerare?

Det är endast om den som kör bilen påverkad av alkohol eller narkotika som kan begå brottet rattfylleri (4 § lag om straff för vissa trafikbrott). Passagerarna i bilen kan således förtära alkohol utan att begå något brott. Det är inte heller olagligt att ha alkohol i bilen.

Får man skjutsa på a1 kort?

Fråga: Vad får man för straff om man skjutsar på en lätt mc och man inte ännu fyllt 18år? Svar: Som du verkar känna till får man inte ha passagerare vid färd på mc om man är under 18 år. Gör man det och ertappas är böterna 500 kr.

Varför får man inte skjutsa på lätt mc?

Enligt trafikförordning får en ta med en passagerare på motercykeln enbart om föraren har fyllt 18 år (4 kap. 6 § 3 st). Det är såles ett brott mot Trafikförordningen att som 16-åring skjutsa en annan på sin motorcykel.

Vilken motorcykel kan man köra med B körkort?

Du får inte köra en tvåhjulig motorcykel med B-körkort, inte heller en tvåhjulig motorcykel med sidvagn. Men trehjulig motorcykel och fyrhjulig motorcykel får köras på B-körkort. När det gäller trehjulig motorcykel måste du vänta tills du fyllt 21 år om motorcykeln du ska köra har en effekt på mer än 15 kW.

Får man skjutsa?

Du får skjutsa ett barn under 10 år. Du får skjutsa två barn under sex år om den som kör fordonet har fyllt arton år. Vid skjutsning på moped klass II måste den som fyllt sju år använda skyddshjälm. Passagerare som inte fyllt sju år får använda annat lämpligt huvudskydd.

Hur fort får man köra med lätt mc?

Det finns ingen övre gräns för hur fort en lätt motorcykel får gå som det gör för mopeder. Några sådana regler finns inte för motorcyklar, här är det istället styrkan på motorn som avgör vilken klass den tillhör.

Vilka mopeder får man köra med B-körkort?

Moped klass I och klass II. Traktor a (gjorda för en hastighet på högst 40 km/tim) Motorredskap klass II. Terränghjuling och snöskoter (om du tog körkortet före den 1 januari 2000)….Behörighet B ger även rätt att köra:

  • Moped klass I och klass II.
  • Traktor a och b.
  • Motorredskap klass II.

Share this post