Rekommendationer

Nar ska tomater skolas om?

När ska tomater skolas om?

Omskolning av tomatplantor är viktigt för plantans utveckling. Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

När kan man plantera ut tomater i växthus?

Vänta med att ställa ut dina plantor tills nätterna är ljumma. Som regel är det i juni om du planterar dina tomater utomhus, och i maj om du har ett växthus. För att vänja plantorna vid utomhusmiljön ställer du först ut tomatplantan någon timme om dagen.

Hur skolar man om tomatplantor?

Plantera om tomatplantorna Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

Hur lång tid från blomma till tomat?

Och när du sådde fröerna är en viktig del om när du kan skörda. Tomaternas gyllene tal är åtta (8). Från sådd till blomning tar de flesta sorter åtta veckor på sig. Från blomma till frukt ytterligare åtta veckor.

Vad gör man med tomatplantor?

Tomatplantor skötsel Vattna regelbundet och håll jorden fuktig, jorden ska varken stå torr eller vara genomblöt. Se till att tillföra näring några gånger under säsongen, plantor i kruka behöver näring oftare. Skaka gärna plantan lätt när de blommar, det ökar pollineringen.

Hur plockar man tomater?

Vill du dra ut på mognadsprocessen plockar du bort de tomater som börjar mogna och lägger dem tillsammans och låter de omogna ligga för sig. Att dra ut på mognaden kan vara en fördel om du vill vara självförsörjande på tomater under en lång tid.

Vad finns det i tomat?

Tomater är inte bara fullproppade med lykopen, utan innehåller även lutein, betakaroten och antioxidanter som har visat sig skydda ögonen från åldersrelaterade sjukdomar. 7. Tomater innehåller även folsyra.

Hur många gånger skola om tomater?

Tomatplantor skolas upp, sätts i en storlek större kruka, 2-3 gånger innan det är dags att plantera den på sin slutliga växtplats.

Vad gör man med tomatplantorna på hösten?

Man tar helt enkelt en eller ett par sticklingar av favorittomaten innan de slängs på komposten på hösten. Tomatsticklingar rotar sig jättelätt men för att det ska bli lyckat är det bra att välja ut en stickling som är fin och fräsch och som inte börjat bli lite bedagad av höstens ankomst.

Hur mycket blad ska man ta bort på tomatplantor?

Proffsodlare har en regel att en högväxande tomatplanta ska ha 18 stora fina blad kvar fram till första skörd, därefter några fler, runt 20. Men de är proffs, de har i regel koll på hur många blad plantan hade innan de började blada av. Dessutom odlar de mängder av plantor av samma sort, de kan sina sorter.

Hur plockar man körsbärstomater?

Tänk också på att det är bra och viktigt att tjuva på tomatplantan. Det betyder att du plockar bort skott som växer upp i stjälkens korsningar. Detta gör att övriga plantan får mer energi och dina tomater blir fler och större.

Hur vet man när tomaterna är mogna?

Har du tomater som sitter kvar på plantan och tomaterna är mjuka så har de helt enkelt fått sitta där för länge! En mogen tomat är fast, har fått sin rätta färg, och släpper lätt från fästet när man vrider den.

Vilka vitaminer och mineraler finns i tomat?

Tomater innehåller huvudsakligen vatten (93,5%). I kosten är de dock en viktig källa av vitaminer och mineraler. Tomater är särskilt rika på karotenoider, vitamin C, E och folat, och på kalium.

Share this post