Populära

Vad menas med enterohepatisk recirkulation av ett lakemedel?

Vad menas med enterohepatisk recirkulation av ett läkemedel?

Både vid jejunostomi och resektion av ileum kan den enterohepatiska recirkulationen av gallsalter påverkas och absorptionen av fett reduceras. Detta kommer att påverka absorptionen av fettlösliga läkemedel såsom ciklosporin och alfacalcidol.

Vad kan påverka ett läkemedel absorption?

Absorption: Upptaget i kroppen beror på läkemedlets beredningsforms kemiska och fysikaliska egenskaper, fysiologiska faktorer (t. ex. pH i mag-tarmkanalen, mag-tarmkanalens rörlighet och första-passage-metabolism, blodflöde vid absorptionsstället) och interaktion med andra läkemedel och födoämnen.

Vad innebär det enterohepatiska kretsloppet?

tarm-leverkretsloppet, återupptag av ämnen som bildats i levern och utsöndrats i gallan genom att absorbera dem via tarmen till portavenen och levern.

Vad menas med dosberoende?

Utmärkande för typ A-reaktioner är biverkningar som är teoretiskt förutsägbara, vanligen dosberoende och försvinner oftast på sänkt dos eller vid utsättning av läkemedlet. Typ B-reaktioner innebär vanligen en påverkan som man inte väntar sig utifrån de kända farmakologiska effekterna av läkemedlet.

Vad påverkar hur ett läkemedel tas upp?

Många av de förändringar som sker i kroppen med stigande ålder, påverkar hur läkemedel tas upp, fördelas, omvandlas och utsöndras från kroppen. Ofta blir resultatet att läkemedel dröjer kvar längre i kroppen. Detta kan i sin tur medföra att de får en förlängd verkan och att halter byggs upp till skadligt höga nivåer.

Vad är Gallsalter?

Gallsalter är nödvändiga för resorptionen av fett från tarmen. De cirkulerar i det enterohepatiska kretsloppet, där merparten (95 %) av gallsalterna återresorberas i distala ileum och återtransporteras till levern via portablodflödet.

Vart metaboliseras läkemedel?

När ett läkemedel tillförs kroppen kommer det att utsättas för mekanismer att eliminera kroppsfrämmande ämnen (exotoxiner). De två viktigaste principerna är metabolism via det så kallade cytokrom P450-systemet (förkortat CYP450 eller bara CYP) och uttransport via ett transportprotein, exempelvis P-gp.

https://www.youtube.com/watch?v=aTZRMB1wXZM

Share this post