Trendig

Vad kan man se pa Tandrontgen?

Vad kan man se på Tandröntgen?

Med tandröntgen kan tandläkaren eller tandhygienisten upptäcka sådant som de inte kan se med egna ögon. Det kan vara till exempel hål under fyllningar och mellan tänderna. Undersökningen tar några minuter och gör inte ont. Vid tandröntgen placeras en bildplatta i din mun.

Hur fungerar Tandröntgen?

Panoramaröntgen tas för att få en stor röntgenbild som visar över- och underkäke med alla tänder. När man tar en panoramabild har man röntgenfilmen utanför munnen. När bilden tas, rör sig röntgenfilmen framför ansiktet och röntgenapparaten rör sig bakom huvudet. Rörelsen tar cirka 15 sekunder.

Hur syns karies?

Början på ett hål kan ses som en vit fläck eller rand på emaljen och en mörk fläck på roten. Ibland sitter skadan på dolda ytor av tanden. Sådana skador kan upptäckas med hjälp av undersökning med röntgen. Tidig karies känns inte, men när hålet blir djupare kan du känna ilningar eller isningar i tanden.

Hur farligt är röntgen hos tandläkaren?

Fördelar och nackdelar med röntgenstrålning Risken är alltid låg, men du som patient ska känna till att den finns. Inom tandvården är stråldoserna och riskerna väldigt låga.

Hur blir man av med Kritkaries?

I händelse av karies i tidiga utvecklingsstadier (kritkaries) behandlas hålen i tänderna med hjälp av pensling eller sköljning med fluor, då detta är ett effektivt medel vid förebyggande av hål. En fluorbehandling reparerar och stärker emaljen samtidigt som plack och bakterier avlägsnas från munnen.

Var kula på tandköttet?

En tandböld (abscess) är en varsamling som kan uppstå efter skada eller förfall av den inre delen av tanden, pulpan. Inflammationen kan också uppstå som en följd av bakterieanhopningar i tandköttsfickor och runt tänderna. En tandböld kan vanligtvis uppfattas som en mycket smärtsamt tillstånd.

Hur ser en infekterad tand ut?

Det kan göra ont i den infekterade tanden om man knackar på den, den kan kännas högre än normalt, och den kan vara en aning rörlig. Tandköttet kan vara svullet och ömt, och det kan komma var eller blod vid tandköttskanten eller ur själva tandköttet.

Kan tandläkaren se om man har ont i halsen?

Har du symtom så som snuva, feber, hosta eller halsont? Då ska du inte besöka oss just nu. Boka istället om eller av din tid genom att kontakta din klinik direkt. Du hittar kontaktuppgifter till våra kliniker här.

Kan tandläkaren se om man är gravid?

Det är inga problem att gå till tandläkaren eller tandhygienisten under graviditeten, uppge alltid att du är gravid så att vi vet hur vi kan anpassa behandlingen korrekt för dig. Om du brukar bleka dina tänder så ska du undvika detta under graviditet och amning, då det inte finns någon forskning på detta.

Hur ser tandböld ut?

Symtom på tandböld Det vanligaste tecknet på att du har en tandböld är bultande tandvärk som inte ger med sig. Bölden kan även leda till att kinden eller halsen svullnar upp. Det kan bli spänt och ömt i munnen, speciellt när du tuggar och sväljer. Du kan också bli känsligare för mat och dryck som är varm eller kall.

Hur blir man av med tandböld?

Din tandläkare kan också rekommendera att du tar receptfria smärtstillande medel, sköljer munnen med varmt saltvatten och tar antibiotika. Svårare bölder kan kräva en rotfyllning för att avlägsna infekterad vävnad, och i värsta fall måste tanden dras ut.

Share this post