Allmänning

Pa vilket satt paverkar hormoner sina malceller?

På vilket sätt påverkar hormoner sina målceller?

Hur hittar hormoner sina målceller? Beskriv kortfattat den generella verkningsmekanismen för vattenlösliga och fettlösliga hormoner. Vattenlösliga: snabb respons, går via g-proteinkopplade receptorer i membranet och ger en cellulär respons. Kan också ske via receptorenzymer som då aktiverar cytoplasmatiska enzymer.

Hur påverkar hormoner målceller?

Vissa hormoner tränger in i målcellerna. Nu reagerar kroppen, och det sker på olika sätt beroende på vilka hormoner och vilka målceller som binds samman. Ett exempel är när det är mörkt. Då bildas mer sömnhormon, som transporteras via blodet till målcellerna.

Endokrin: de klassiska hormonen transporteras med blodet från de endokrina cellerna tills de når sin målcell. Parakrin: lokala hormoner når fram till målceller via vävnadsvätskan och påverkar celler som ligger bredvid den endokrina cellen. Autokrin: använder sina egna hormoner som produceras och utsöndras.

Hur kan hjärnan påverkas av hormoner ge exempel?

Tallkottkörteln kallas även epifysen och sitter i hjärnan. Tallkottkörteln bildar hormonet melatonin, som hjälper till att styra kroppens dygnsrytm. Tallkottkörteln reagerar på förändringar i ljus och mörker. Melatonin utsöndras när det blir mörkare omkring oss.

Varför kroppen ibland använder sig av hormoner och ibland av nervimpulser för att skicka information mellan cellerna i kroppen?

Celler måste ständigt kommunicera med varandra för att kroppen ska fungera. Att skicka ut kemiska signaler i form av hormoner är ett effektivt sätt att sprida information. Hormonet kommer bara kunna påverka de celler som har en receptor som hormonet kan binda till. Ett exempel på ett endokrint hormon är insulin.

Hur påverkar signalsubstanser vårt mående?

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i det centrala nervsystemet och är kopplat till hjärnans belöningssystem och ger en upplevelse av eufori och lustkänsla. Det verkar även lugnande, smärtstillande, stimulerar motoriken, höjer koncentrationen och effektiviserar inlärningsförmågan.

Share this post