Populära

Kan man odla tomater aret runt?

Kan man odla tomater året runt?

Genom att välja och odla rätt sorter så kan du alltså äta egna tomater året runt. Om du plockar in några välartade plantor av dvärgbusktomater sent på säsongen innan frosten kommer så kan du äta färska ”vanliga” tomater ännu längre och behöver inte börja tulla på de tjockskaliga vintertomaterna lika snabbt.

Kan man ha tomatplantor inne?

Om du har fönster som har många timmars solljus går det utmärkt att odla tomater inomhus på din fönsterbräda. Tänk dock på att välja mindre tomatsorter som inte blir så höga och att hålla jorden fuktig!

När ska tomater omskolas?

Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

Var kan man köpa tomatplantor?

Tomatplantor – köp på nätet hos Klostra – Klostra.se.

Kan man odla tomater på vintern?

Viktigt att tänka på om du vill prova på att odla tomat även på vintern är att komplettera med extra belysning. Extra belysning behövs även om du har fönster med mycket ljus, för du behöver öka antalet timmar som växten får ljus, gärna 12-14 timmar per dygn. Ett annat tips är att välja en sort som inte blir så hög.

Kan man odla tomater inomhus på vintern?

Det går alldeles utmärkt att odla tomater inomhus utan extrabelysning för såvida du har fönster som ger rejält och direkt solljus. Har du minst 6 h full sol i ett öster eller söderfönster räcker det gott och väl. Har du fler timmar blir det ännu bättre.

Varför rullar bladen på tomatplantor ihop sig?

Blad som krullar sig i början av säsongen kan bero på för stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Får bladen dessutom stora fula fläckar kan det bero på magnesiumbrist. Det kan bli ett problem i bäddar där tomater odlats flera år.

Hur lång tid tar det för ett tomat frö att gro?

Bästa groningstemp. är 22 – 25°C. Då gror normalt fröna på mellan 5 till 14 dagar. Vid lägre temperatur kan det ta upp till 4 veckor innan plantan visar sig.

Hur mycket kostar en tomatplanta?

ICA hade ganska stora Tiny Tim plantor med röda tomater på förra sommaren och de tog runt 200kr per planta det är de dyraste tomatplantorna jag någonsin sett.

Share this post