Trendig

Ar selen vattenlosligt?

Är selen vattenlösligt?

I alkaliska jordar finns selen som vattenlösligt och biologiskt tillgängligt (selenat), medan det i sura jordar vanligen är bundet som svårlösliga selenider. Selen finns i nästan all mat men halterna varierar. I näringsdeklarationer anges selen som mikrogram (miljondels gram) per 100 gram (µg/100g).

Vilka 4 vitaminer är fettlösliga?

De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin. Brist på vitaminer kan ofta ge specifika sjukdomssymtom samtidigt som stora mängder också kan vara skadligt.

Vilka frukter och bär innehåller mest kalium?

De frukter och bär som innehåller mest kalium är banan, avokado, nät- och honungsmelon och torkad frukt.

Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?

Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.

Vad är kaliumvärdet i blodet?

Höga halter av kalium i blodet kallas hyperkalemi. Ett lätt förhöjt kaliumvärde brukar inte ge några besvär. Är kaliumvärdet kraftigt förhöjt kan du bli illamående, känna dig svag och hjärtat kan slå oregelbundet. Om provtagning och provtransport har fungerat bra brukar ofta ett högt värde bero på läkemedel.

Vad är blodprov som visar halten kalium i blodet?

Blodprov som visar halten kalium i blodet är ett av de allra vanligaste proven. Det finns flera anledningar till att provet tas. Det är särskilt vanligt att du får lämna provet om läkaren misstänker att du har någon njursjukdom eller att du behandlas med vissa blodtrycksläkemedel.

Share this post