Innehållsförteckning
Varför ser tallriksmodellen ut som den gör?
Tallriksmodellen ger dig lagom mycket av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. För att ha en mångsidig intag av kost behöver du äta från alla livsmedelsgrupper. Det gäller även att hitta en balans mellan dem. Med hjälp av tallriksmodellen kan du planera så att du får lagom proportioner mellan livsmedelsgrupperna …
Hur får vi magnesium i oss?
Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten.
Hur högt intag av magnesium från Kosttillskott kan ge diarré?
För högt intag av magnesium från kosttillskott kan ge diarré.
Hur kan magnesiumbrist uppstå?
Magnesiumbrist är ytterst ovanligt men kan uppstå vid kostrestriktion eller vid vissa sjukdomar. Brist på magnesium kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen. Allvarlig magnesiumbrist kan ge kramp.
Vad är magnesium i sesamfrön?
Sesamanfrön kan ses som naturens egna multimineral. Den innehåller ett väldigt högt värde av dem allra flesta mineraler, men även vitaminer, som vi behöver dagligen för att överleva. I sesamfrön kan vi hitta 351 mg magnesium per 100 gram, vilket motsvarar 88% av det rekommenderade dagsintaget av detta mineral.
Tallriksmodellen visar hur man konkret kan lägga upp mat på en tallrik för att få tillräckligt av vitaminer och mineraler, en bra energibalans och en hälsosam helhet. Modellen är en slags praktisk översättning av kostråden, vilka i sin tur baseras på de gemensamma nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012).
Vilken är bästa maten?
Grönsaker mättar och ger oss vitaminer, mineraler och antioxidanter. Avokado räknas till denna grupp och är rik på nyttiga fetter. Ett högt grönsaksintag minskar risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Ät gärna minst 500 gram om dagen från grönsaker, frukt, bär och rotfrukter.
Hur påverkas vår miljö av maten vi äter?
All konsumtion orsakar på något sätt utsläpp av växthusgaser. Ungefär en tredjedel av dessa utsläpp från hushåll beror på det vi äter. Andra negativa effekter av matens miljöpåverkan är övergödning, överfiskning och användning av kemiska bekämpningsmedel.
Vad består matcirkeln av?
I matcirkeln grupperas livsmedel så att de som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp.
- Frukt och bär.
- Grönsaker.
- Potatis och rotfrukter.
- Bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
- Matfett.
- Mjölk och ost.
- Kött, fisk och ägg.
- Att välja bort livsmedel.
Vad är det som händer med näringsämnena?
Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att du ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Men du behöver inte tänka och räkna på hur mycket du äter av varje näringsämne. Ät varierat så får du i dig det du behöver.