Trendig

Nar ar ESS klart?

När är ESS klart?

Tester ska påbörjas under 2019, forskning 2023 och anläggningen ska stå helt klar 2025. ESS är placerad jämte Max IV som också är en partikelaccelerator men som producerar synkrotronljus i form av elektroner i stället för som i ESS fall en neutronpuls.

Vem äger ESS?

Ägare: Jonas Stenberg, Stefan Strömberg, Carl Lundgren och Magnus Emil- son. Hotellet i Falkenberg har tre externa delägare, bland annat vd:n Anders Nilsson.

Vad betyder ESS i Lund?

I nordöstra Lund byggs European Spallation Source (ESS), en unik materialforskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, som är ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur (ERIC) med medlemsländer i hela Europa.

Hur mycket kostar ESS?

Forskningsanläggningen ESS i Lund skulle från början kosta 19 miljarder svenska kronor att bygga, men efter flera designförändringar står det nu klart att det kommer kosta ytterligare 1,4 miljarder kronor.

Vad gör man på MAX IV?

MAX IV-laboratoriet (före 2011: MAX-lab) är ett svenskt nationellt laboratorium för acceleratorfysik och forskning med hjälp av synkrotronljus. Det är världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning. Laboratoriet ligger i norra Lund och har Lunds universitet som värduniversitet.

Vad är Spallation?

Spallation är processen då en tungmetalls atomkärnor blir instabila och avger neutroner efter att ha bombarderats med protoner. När en högenergetisk proton accelereras mot ett mål av ett tungt grundämne, produceras vid kollisionen ett antal spallationspartiklar, däribland neutroner.

Vad är ett EES land?

Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) inrättades 1994 i syfte att utvidga EU:s bestämmelser om den inre marknaden till att även omfatta länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta). Norge, Island och Liechtenstein är parter i EES. Schweiz är medlem av Efta, men deltar inte i EES.

När började ESS byggas?

Den svenska regeringen gav i februari 2007 en avsiktsförklaring att söka värdskap för ESS, och 2009 togs beslutet att anläggningen skulle uppföras i Lund. Uppförandet av anläggningen startade 2014. 15 november 2018 invigdes jonkällan med närvaro av det svenska kungaparet och Italiens president Sergio Mattarella.

Byggarbetena på den 70 hektar stora ESS-tomten påbörjades 2014, men planeringsarbetet av denna avancerade anläggning startade långt tidigare och avslutades i decmeber 2021.

När öppnar ESS?

ESS är konstruerad för att bli världens mest kraftfulla neutronkälla. Uppförandet påbörjades 2014 och anläggningen planeras vara i drift 2027. ESS är samfinansierat av 13 delägarländer.

Vem äger excet?

Brasserie Lipp ägs av hotell- och restauranggruppen Ess Group som bland annat driver Pigalle och Bellora i Göteborg, samt ät delägare i krogar som Port du Soleil, Barabicu, Tranquilo, och Excet.

Share this post