Ny

Vad ar djupmatt?

Vad är djupmått?

Djupmått begagnas för mätning av djup i hål och dylikt. Skjutmått finns även kombinerat med djupmått: då en smal tunga vid skalans ytterända tillhör en smal stång, som är fäst vid löparen och med vars hjälp djupet kan avläsas.

Vad heter det man mäter med?

Enklare mätningar klarar du som regel med tumstock, vinkelhake och vattenpass. Vid arbeten som fordrar större precision kan du behöva ytterligare mätutrustning. Mäter du noga innan du kapar virke, byggskivor eller annat arbetsmaterial kan du utnyttja detta på bästa sätt.

Vad är en Krumcirkel?

Den dubbla krumcirkeln användes för att mäta två mått samtidigt, t. ex. tjocklek och bredd, på det material som skulle smidas.

Vad är viktigt att tänka på vid användandet av digitalt skjutmått och analogt skjutmått?

Det är viktigt att alltid nollställa ditt digitala skjutmått innan du använder det. Stäng skänklarna och tryck på knappen ”0” eller ”zero” för att nollställa det. Med ett digitalt skjutmått är det möjligt att nollställa även med skänklarna öppna om så önskas.

Vad är ett Ritsmått?

Inom snickeri eller mureri; strykmått är ett mått som även kallas ritsmått eller stångpassare; skärstrykmått. För ritsning i trä av linjer som skall följa arbetsstyckes kant. Inom mureri, rak käpp eller stång varmed överflödigt material ströks bort från tegelform.

När uppfanns måttband?

Det behövdes helt enkelt nya metoder och verktyg för att kunna ta korrekta mått. Måttstocken, eller tumstocken som den också kallas, är en svensk uppfinning och konstruerades år 1883 av Karl-Hilmer Johansson Kollén.

Vad kan du mäta med ett måttband men inte med en linjal?

Avståndet från din böjda armbåge till fingertopparna är 15 till 18 tum (35 till 48 cm) för de flesta. Mått med din fot. En kvinnas storlek på 9 fot (USA och Kanada) är vanligtvis tio tum (25 cm) lång.

Hur fungerar ett digitalt skjutmått?

Digitala skjutmått Då kan de moderna skjutmåtten vara ett alternativ. Tänk bara på att de behöver batteri för att fungera — och vissa modeller drar ström även när de inte används. Hur exakt ett digitalt skjutmått är beror på skalstrecken på verktyget, det avgörs inte enbart av att måttet är just digitalt.

https://www.youtube.com/watch?v=v0uXm-AKxVE

Share this post