Populära

Hur lange kan man ha Njurstensanfall?

Hur länge kan man ha Njurstensanfall?

Behandling vid njursten Efter några veckor kallas du till en röntgenkontroll av njurarna, för att se att stenen är borta och att njuren fungerar som den ska. Behövs det, så får du remiss till urologmottagning för uppföljning. Om smärtan inte går över, eller du har feber, måste du oftast läggas in på sjukhus.

Kan man få njursten flera gånger?

Förutom att du själv kan dricka mer vätska i vardagen kan du också få behandling med läkemedel i förebyggande syfte. Du får behandlingen för att det inte ska bildas fler njurstenar. Det får du efter att du har blivit undersökt av en läkare som är specialiserad på njurstenar, oftast en urolog.

Hur behandlas stenar vid njursten?

Behandling vid njursten. Njurstenar som är mindre än sju millimeter kommer normalt ut av sig själva. Större stenar kan ”krossas” med hjälp av noninvasiv stötvågsbehandling, så kallad ESVL. Sitter stenarna för långt ner måste de dock plockas ut manuellt via urinröret vilket då sker under narkos.

Vilka är vanligaste symptomen vid njursten?

Symtom vid njursten. Vanligaste symptomet är stark smärta eller hugg i nedre delen av ryggen/flanken och ljumsken. Smärtan kommer ofta plötsligt och är vanligast under kvällen, natten och tidig morgon. Vid mycket stark smärta kan även yrsel, kallsvettning, illamående och kramper uppstå, ibland med andningssvårigheter som följd.

Hur ofta drabbas man av njursten?

Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.

Hur behandlas Smärtan vid njursten?

Njursten kan även leda till inflammation i njurbäckenet, vilket då kräver behandling med antibiotika. Självhjälp vid njursten. Smärtan behandlas effektivast med prostaglandinhämmande läkemedel, exempelvis Diklofenak. Blir smärtan ändå outhärdlig kan en injektion med morfin eller kodein administreras av läkare.

Share this post