Frågor

Hur mycket vager jag pa Pluto?

Hur mycket väger jag på Pluto?

Pluto. Pluto ligger enormt långt från solen och har en mycket liten massa. Dragningskraften på Pluto är endast 0.07 gånger av Jordens. Det betyder att en en babyelefant som väger ett ton, skulle väga bara 70 kg på denna dvärgplanet.

När upptäcktes Sedna?

14 november 200390377 Sedna / Upptäcktes

Hur stor är planeten Pluto?

Pluto (symbol: ) är en dvärgplanet av typen plutoid i de yttre delarna av solsystemet. Den upptäcktes av astronomen Clyde Tombaugh den 23 januari 1930. Ursprungligen antogs Pluto vara ungefär lika stor som jorden och den klassificerades som den nionde planeten från solen.

Vilken färg har Pluto i solsystemet?

Pluto är en av de mest kontrastfyllda himlakropparna i solsystemet, med lika stor kontrast som Saturnus måne Japetus. Färgen varierar mellan kolsvart, mörkorange och vit, och har en betydligt mindre röd färg än Mars, och en färg som påminner mycket mer om Jupiters måne Io och dess orangea ton.

Hur stor är Plutos omloppsbana?

Pluto, endast 2 390 kilometer i diameter, är mindre än jordens egen måne (3 476 kilometer) och bara cirka 49 % av Merkurius storlek (4 879 kilometer). Eftersom Plutos omloppsbana är starkt elliptisk inträffar en tid då den faktiskt kommer närmare solen än Neptunus. Senaste gången detta hände var mellan 1977 och 1999.

Pluto

Upptäckt
Massa 1,303±0,003 × 1022 kg Jorden × 0,00218
Medeldensitet 1,860 ± 0,013 g/cm³
Ytgravitation (ekvatorn) 0,620 m/s2 0,063 g
Albedo 0,52

Vad är Neptunus gasjätte?

Neptunus är precis som Jupiter, Saturnus och Uranus en gasjätte. Den är något mindre än Uranus men väger mer, vilket gör den till den kompaktaste av gasplaneterna. Man tror att Neptunus har en kärna som består av kisel, järn och andra tunga grundämnen. Runt kärnan finns det en mantel av flytande metan, ammoniak och vatten.

Vad är Neptunus kärna?

Man tror att Neptunus har en kärna som består av kisel, järn och andra tunga grundämnen. Runt kärnan finns det en mantel av flytande metan, ammoniak och vatten. Beräkningar visar att kärnan har en temperatur på cirka 7 000 grader Celsius, det vill säga varmare än solens yta.

Varför fick Neptunus sitt namn?

Neptunus fick sitt namn efter havsguden Neptunus (ur den romerska mytologin) på grund av att den hade ett blått havsliknande utseende. Neptunus består av, likt de andra tre jätteplaneterna, mestadels av väte. Neptunus innehåller dock även en stor mängd metan, vilket är det som bidrar till den vackra blå färgen.

Share this post