Rekommendationer

Hur stor andel av svenskarna ar overviktiga?

Hur stor andel av svenskarna är överviktiga?

Vid mätningen 2020 uppgav mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning 16–84 år övervikt eller fetma (figur 1). Förekomsten var högre bland män, 57 procent, än bland kvinnor, 46 procent.

Har man ett BMI mellan 25 och 30 räknas det som fetma?

Om man har ett BMI på mellan 18,5 och 25 räknas man som normalviktig. Att ha ett lågt BMI, under 18,5 är inte heller bra för hälsan och kallas för undervikt. Ligger BMI mellan 25 och 30 räknas det som övervikt och om BMI ligger över 30 räknas det som fetma, se tabell 1. Tabell 1.

Hur ökar risken för att ha fetma?

Att ha övervikt eller fetma innebär en ökad risk för att drabbas av olika sjukdomar, till exempel typ 2-diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Fetma ökar också risken för vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och prostatacancer.

Vad är mått på övervikt och fetma?

WHO har tagit fram ett internationellt mått på övervikt och fetma som kallas BMI – Body Mass Index. Måttet bygger på förhållandet mellan längd och vikt. Man räknar ut sitt BMI genom att ta sin vikt i kilo delat med sin längd i meter i kvadrat.

Kön. Vid mätningen 2021 uppgav mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning 16–84 år övervikt eller fetma (figur 1). Förekomsten var högre bland män, 58 procent, än bland kvinnor, 46 procent. Motsvarande siffror för fetma (enbart) var 16 procent både bland kvinnor och män.

Vad väger Sveriges tyngsta person?

Sveriges tjockaste man lever som fånge i sitt eget hem. Han har en dröm: En dag ska han kunna köra motorcykel igen.

Hur mycket väger världens tjockaste kvinna?

Världens tyngsta kvinna, egyptiskan Eman Ahmed Abd El Aty som vägde 500 kilo i vintras, har uppmärksammats i media över hela världen efter att hennes syster i vintras skickade ut ett rop på hjälp via sociala medier.

Hur mycket har fetma ökat?

Andel (procent) av befolkningen som har övervikt eller fetma i olika faser i livet. Mer än en miljon vuxna har idag fetma. Andelen har ökat från 11 procent till 16 procent mellan 2004 och 2021, medan andelen med övervikt och undervikt varit i det närmaste oförändrat. Däremot har andelen med normalvikt minskat.

Hur många har dött av fetma?

Forskarna drar slutsatsen att den globala sjukdomsbördan av högt BMI ökat under de här åren. Och att övervikt och fetma bidrog till fyra miljoner dödsfall globalt under 2015, vilket utgjorde ungefär 7 procent av alla dödsfall.

Hur många har BMI över 40?

BMI (kg/m2)

BMI (kg/m2)
18,5-24,9 Normalvikt
25-29,9 Övervikt
30-39,9 Fetma
>40 Grav fetma

Varför har fetma ökat?

Bland kvinnor i länet är andelen 38 procent, och bland män 53 procent. Övervikt och fetma är också vanligare bland personer med kort utbildning och bland äldre. Fetman ökar i samhället huvudsakligen som en följd av förändringar i livsmiljön som har lett till en obalans mellan energiintag och energiförbrukning.

Share this post