Ny

Har leverantoren ratt att sjalv bestamma att uppgifter i deras anbud ska sekretessbelaggas efter avslutad direktupphandling?

Har leverantören rätt att själv bestämma att uppgifter i deras anbud ska sekretessbeläggas efter avslutad direktupphandling?

En anbudsgivare kan inte sekretessbelägga information i ett anbud genom att begära sekretess. Att tillfråga anbudsgivare om sekretess önskas för vissa uppgifter fyller därför endast en upplysande funktion för den upphandlande myndigheten om vilka uppgifter som särskilt kan uppmärksammas i sekretessprövningen.

Vad gäller om ett anbud verkar vara orimligt lågt?

Vid upphandling över tröskelvärdena är en upphandlande organisation skyldig att ifrågasätta ett anbud med misstänkt låga priser. Om leverantören inte kan förklara det låga priset på ett tillfredsställande sätt ska anbudet förkastas.

Får inte ut offentliga handlingar?

Myndigheten har en skyldighet att be den som begärt att få ta del av en handling att försöka precisera sin begäran om myndigheten har svårt att identifiera vilken eller vilka handlingar som begäran avser. Detta följer av serviceskyldigheten i förvaltningslagen (FL). I brottsbalken finns bestämmelser om tjänstefel.

Hur lång tid allmän handling?

En begäran om utlämnande ska hanteras skyndsamt, normalt inom 24 timmar. Om den anställde som normalt skulle hanterat utlämnandet inte finns på plats måste någon annan hantera begäran. Den som begär ut en allmän handling har rätt att utan avgift få ta del av den på plats hos myndigheten.

Är en överklagan offentlig?

En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och är inkommen till eller upprättad hos myndigheten. Ett överklagande som inkommit till en byggnadsnämnd är således en allmän handling, som en person kan begära att få ta del av.

Hur överklagar man sekretess?

Om du blir nekad att ta del av en offentlig handling, till exempel med hänvisning till att uppgiften är sekretessbelagd, så kan du överklaga beslutet. Du ska få ett skriftligt beslut med en så kallad besvärshänvisning, det vill säga en anvisning om hur du skall gå tillväga för att överklaga beslutet.

Vad är sekundär sekretess?

En bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen, som normalt inte ska tillämpas av en viss myndighet, som enbart kan tilläpas av myndigheten först efter att bestämmelsens tillämplighet överförts från en annan myndighet, jämför primär sekretessbestämmelse.

Vad är Besvärshänvisning?

Besvärshänvisning eller överklagandehänvisning är beteckningen på den underrättelse en domstol eller myndighet är skyldig att lämna till en enskild då ett överklagningsbart mål eller ett beslut gått denne emot.

Share this post