Frågor

Kan man byta ut sitt hjarta?

Kan man byta ut sitt hjärta?

Livet efter en hjärttransplantation. Efter transplantationen krävs livslång behandling för att förhindra avstötning av det nya hjärtat. Förutom medicineringen kan man leva ett relativt normalt liv med god livskvalitet med det nya hjärtat.

Hur lång tid tar det att få ett nytt hjärta?

Överlevnaden efter en hjärttransplantation i Sverige idag är god. Av 100 hjärttransplanterade, i alla åldrar och med olika bakomliggande sjukdomar, så lever fler än 90 ett år efter transplantationen, fler än 80 fem år efter transplantationen och fler än 70 tio år efter transplantationen.

Hur går en transplantation till?

Du kan få en njurtransplantation när dina egna njurar inte längre fungerar som de ska. En transplantation innebär att du får en ny njure inopererad. Du kan få njuren från en levande person eller från en person som nyligen dött. Det är vanligt att vara kvar på sjukhuset i ungefär en vecka efter operationen.

Hur mycket kostar ett nytt hjärta?

Kostnaderna är mycket höga och svåra att överblicka. Enligt Bansi Koul kostar det i dag cirka 500000 kronor att transplantera ett hjärta. Till detta ska läggas livslång medicinering och fler och ofta mer komplicerade besök på sjukhus än hjälphjärtan kräver.

Hur får man ett nytt hjärta?

Varje år opereras cirka 30 patienter och får ett nytt hjärta hos oss. Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte orkar pumpa runt blodet som det ska, men det kan finnas flera orsaker till detta. Vanligast är hjärtmuskelsjukdom eller svåra skador efter hjärtinfarkter.

Hur länge håller ett hjärta?

Fullt befogade frågor, även statistiskt sett. Ett inopererat hjärta håller inte hur länge som helst. 86 procent av patienterna överlever ettårsdagen efter transplantationen. 63 procent överlever tioårsdagen.

Hur många hjärtan transplanteras varje år?

År 2019 transplanterades 60 hjärtan i Sverige, nästan en fördubbling sedan 1989, då antalet hjärttransplantationer var 31. Under det senaste decenniet har överlevnaden för transplanterade patienter förbättrats kraftigt tack vare de bättre metoder och behandlingar som utvecklats tack vare forskningen.

Share this post