Innehållsförteckning
Vad ska man ha med sig till begravningsbyrån?
Kista och Urna Ska man ha en akt med kista (vanligast) så bör man tänka till vilken kista man vill ha. Det finns allt ifrån enkla kistor med varierande träkvalitet och enklare inredning till mer exklusiva. Har man tillgång till ett bårtäcke kan man oftast välja en enklare kista.
Vad gör man hos begravningsbyrån?
Det här kan begravningsbyrån hjälpa till med:
- Rådgivning.
- Kontakt med till exempel myndigheter, sjukhus och äldreboende.
- Hämtning av den som avlidit.
- Kistläggning.
- Tömning och städning av bostad.
- Transporter.
- Val av gravsättning och hjälp med gravstenen.
- Val av urna och kista.
Kan man ordna begravningen själv?
Om du ordnar begravning själv Om du är närstående och ska ta hand om begravningen själv behöver du ett intyg från Skatteverket som visar att den döda får kremeras och eller gravsättas. Kontakta Skatteverket för att beställa intyget som heter Kremering/gravsättning.
När får man ledigt för begravning?
Om någon i din familj eller en nära släkting har dött, så kan du ha rätt till betald ledighet. Det kallas ledighet för enskilda angelägenheter (EA-dagar) och oftast står det om vad som gäller i ditt kollektivavtal. Du kan också ha rätt till betald ledighet i samband med nära anhörigs begravning.
Vad kostar begravningsgudstjänst?
En begravning utan ceremoni kostar inte lika mycket som en kyrklig begravning eller en borgerlig begravning. En enkel begravning kan kosta från ca 9.000 kr. Då tar ni viss hjälp av er begravningsrådgivare men ni kanske gör en del arbete själva. En begravning med ceremoni kostar i regel mellan 18.000 – 30.000 kr.
Vilken är Begravningsbyråns funktion i samband med dödsfallet?
När dödsfallet sker i bostaden finns också möjligheten att låta den döde få ligga kvar i sin säng, efter samråd med läkare eller sköterska. Den begravningsbyrå du anlitar ser sedan till att den avlidne läggs i kista, kläs på och transporteras till ett gravkapell i avvaktan på begravningen (så kallad bisättning).