Rekommendationer

Nar skrevs Elektra?

När skrevs Elektra?

Pjäsen hade premiär i Berlin den 4 oktober 1903 på Max Reinhardts Kleines Theater med Gertrud Eysoldt som Elektra.

Vad betyder Elektra?

Elektra eller Electra är ett grekiskt kvinnonamn som betyder bärnsten. Elektra förekommer i den grekiska mytologin och är omskriven i dramer av bland andra Sofokles och Euripides.

Vad skrev Elektra?

Elektra är en tysk opera i en akt med musik av Richard Strauss. Librettot skrevs av Hugo von Hofmannsthal efter Sofokles tragedi med samma namn. Liksom operan Salome tillhör Elektra ett av Strauss tidiga operaverk. En 111 man stark orkester och ett för den tiden djärvt dissonant, starkt expressivt tonspråk.

Vad heter elektras bror?

Klytaimnestra försvarar dådet med att Agamemnon på väg ut i kriget offrade deras äldsta dotter, Ifigenia, för att få god vind. Elektra väntar på att en dag kunna hämnas och att hennes bror Orestes, som skickats bort för att uppfostras på annat håll, ska komma hem och hjälpa henne.

Vem sjöng Elektra i Wien?

Under karriären hade Birgit Nilsson närmare 30 roller i sin repertoar. Hennes mest berömda roller var Wagners Isolde och Brünnhilde, Strauss Elektra och Salome, Puccinis Turandot och Tosca samt Verdis Lady Macbeth.

Vad hette Orestes syster?

I Gravoffret återvänder Agamemnons son Orestes från sin landsflykt. Med hjälp av sin syster Elektra mördar han sin mamma Klytaimnestra och Aigisthos.

Hur många i Sverige heter Elektra?

Hur många heter Elektra i Sverige? 180 kvinnor heter Elektra i förnamn. Av dessa har 70 Elektra som tilltalsnamn. Snittåldern är 14.3 år.

Vad heter Orestes syster?

Vid faderns grav ger sig Orestes tillkänna för sin syster Elektra. Hon tar emot honom som en frälsare, och eggar honom att utföra det blodiga dådet.

Vad heter Orestes syster som hämnas sin fader?

Det andra dramat i trilogin, som på svenska brukar kallas Gravoffret, skildrar hans återkomst till fädernehemmet. Han ska utkräva hämnd för Agamemnon, på guden Apollons direkta uppmaning. Vid faderns grav ger sig Orestes tillkänna för sin syster Elektra.

Vad heter Birgit Nilssons memoarer från 1977?

Birgit Nilssons memoarer är hennes egen beskrivning av en karriär som förenar enastående framgångar med bred popularitet.

Var sjöng Birgit Nilsson?

Birgit Nilsson gjorde sin debut vid Kungliga Operan 1946 och nådde internationell berömmelse vid mitten av 1950-talet, efter debuter i Wien, Bayreuth, Buenos Aires, San Francisco och Chicago.

Vad heter tragedierna som tillsammans bildar trilogin Orestien?

Orestien handlar om förbannelsen över huset Atreus och består av pjäserna Agamemnon (Ἀγαμέμνων), Gravoffret (Χοηφóρoι) samt Eumeniderna (Εὐμενίδες). Denna trilogi är den enda fullständiga trilogi från antikens Grekland som har bevarats; dock har satyrspelet som också ingick i denna tetralogi gått förlorat.

Share this post