Blogga

Vad Red Thor pa?

Vad Red Thor på?

Tor var en av asagudarna i fornnordisk mytologi och ansågs vara den kraftfullaste bland gudarna. Hans hår och skägg var rött och likaså var hans ögon och ögonbryn röda. Hans speciella boplats är Trudheim där han residerar i borgen Bilskirne.

Vem var asaguden Tor?

Tor är son till Oden och Fjorgyn, eller Jord, och är gift med Siv. Han är stor i maten och glad i honungsdrycken mjöd. Som världsordningens härskare bekämpar han jättar och andra vidunder. Att han är med i så många berättelser kanske beror på hans makt och styrka.

Hur dog Tor?

Vidar hämnas sin fader genom att bända isär ulvens käkar och köra Gungnir genom dess gap och genom hjärtat. Tor dräper Midgårdsormen, men han hinner inte ta mer än nio fjät innan han faller död till marken, dödad av ormens giftiga etter. Heimdall och Loke spetsar varandra med sina spjut.

Vad heter Tors bockar?

Tanngnjost och Tanngrisner[redigera | redigera wikitext] Tanngnjost (”den som gnisslar tänder”) och Tanngrisner (”den som har glest mellan tänderna”), även Tandgnissle och Tandglese, är i nordisk mytologi guden Tors två bockar. Dessa bockar drar Tors vagn då åskan går.

Vad heter åskguden?

Nordisk mytologi: TOR – Tor var guden man trodde på i norden, man brukar också säga att han var en av vikingarnas gudar. Då man hörde åska, så trodde man att det var Tor som kom i sin kärra. Kärran och hans två bockar som drog den orsakade det mullrande ljudet. När det blixtrade så slog Tor med sin hammare Mjölner.

Är Tor svensk?

Tor (fornnordiska Þórr, svenska dialekter Tor, fornhögtyska Donar, fornengelska Þunor, samtliga avledningar från ett urgermanskt Þunraz* eller möjligen Þundaraz*) är en forngermansk åskgud som dyrkades av germaner i norra Europa.

När Tor blev av med sin hammare?

När Tor en morgon vaknade och märkte att hans hammare var borta, blev asarna väldigt oroliga. Mjölner var deras främsta vapen mot jättarna. Loke anade vem som låg bakom. Han lånade en fågeldräkt av Freja och flög till jätten Trym i Jotunheim.

Vad betyder asar?

Asar (fornvästnordiska æsir, singularis maskulinum áss) är ett av tre gudasläkten i nordisk mytologi, varav de övriga är vaner och alver.

Hur dör Oden?

Odens självoffer Sitt öga offrade han i Mimers brunn och han kastade sig på sitt spjut Gungner i ett slags symboliskt, rituellt självmord. Därefter hängde han sig i världsträdet Yggdrasil under nio nätter och nio dagar, för att få kunskap om andra världar och kunna förstå runorna.

Vem dödar Oden?

Tor tillintetgör Midgårdsormen, men dödas själv av dess gift. Oden dräps av Fenrisulven men hämnas av sonen Vidar, som sätter sin väldiga sko i vargens käft. Nästan alla dör, antingen i strid eller i den väldiga branden som även fäller asken Yggdrasil. Slutligen sjunker allt i vatten.

Share this post