Ny

Varfor skriver man ner sina drag i schack?

Varför skriver man ner sina drag i schack?

För att i normalfall beskriva ett drag räcker det med att ange vilken pjäs som flyttas, och till vilket fält den flyttas. Exempelvis innebär notationen ”Sf4” att en springare (”häst”) flyttas till fältet ”f4”.

Får bonden backa i schack?

Bonden får bara flyttas rakt framåt och aldrig bakåt. Första gången en bonde ska flyttas kan du välja mellan om den ska flytta ett eller två steg. När den väl är flyttad en gång får den sedan bara flyttas ett steg framåt i taget. När bonden tar en annan bonde eller pjäs så gör den inte som de övriga.

När bonden når andra sidan?

Bonden deltar också i två särskilda drag. Det första är en passant, då en bonde slås efter sin ursprungliga förflyttning två rutor framåt. Det andra är bondepromovering, då en bonde promoveras till en annan pjäs när den når brädets andra sida.

Kan en bonde som gått långt bli?

Detta slag kallas för en passant. När en bonde når den sista raden (motståndarens första rad) förvandlas den till vilken annan pjäs som helst, förutom kungen. Pjäsen kan inte heller förbli en bonde. Eftersom damen är starkast brukar schackspelare oftast välja den pjäsen.

Kan bonden ta framåt?

En bonde rör sig framåt, en ruta i taget. Bönder kan aldrig gå bakåt eller åt sidan. Även om bonden flyttas framåt kan den inte ta andra pjäser på det sättet. Bönder kan bara ta diagonalt, som löparen gör.

Kan man passa i schack?

Hur man gör ”en passant” i schack Om en bonde flyttas två rutor på sitt första drag, och på så sätt landar direkt bredvid en av motståndarens bönder (vilket undviker motståndarens möjlighet att slå den flyttade bonden med sina egna bönder), så har motståndaren ändå valet att slå den flyttade bonden när den passerar.

Vart skapades schack?

Det var endast några få procent av befolkningen som kände till och behärskade spelet, som ursprungligen kom från Indien. Den äldsta europeiska källan, som beskrivit spelet och dess regler, är Versus de scachis – ett 91-radigt poem från tiden kring år 1000. När spelet spreds över världen förändrades reglerna.

Share this post