Rekommendationer

Kan man trana med svullen fot?

Kan man träna med svullen fot?

Hur länge behöver du träna? Du är färdigtränad när du tränat minst 2–3 veckor och kan utföra övningarna lika bra på båda benen. Ibland kan det ta ändå upp till 10 veckor efter en kraftigare skada. Så fort svullnaden lagt sig kan foten tejpas och smärtan får avgöra när du kan ta upp din idrott.

Hur stärker man vristen?

Styrkeövningar för fötter och vrister

  1. Böj och sträck i fotleden, framåt och bakåt i mjuka rörelser.
  2. Sträck, böj och spreta med tårna.
  3. Gå framåt och tänk aktivt på att röra dig från häl till tå fullt ut.
  4. Gå baklänges och gör rörelsen tvärtom – från tå till häl.
  5. Gå på olika mjuka/ojämna underlag och i olika lutningar.

Hur sköter man en stukad fot?

I den akuta fasen är högläge och kompression för att motverka svullnad i fotleden, kyla (gärna is eller kylpåse) till för att minska blödningen och svullanden. Vid omfattande fotledsstukningar rekommenderas avlastning den första tiden med ex kryckor för att tillåta läkning av den stukade fotleden.

Kan man träna upp fotvalvet?

Det finns ingen “golden standard” för hur man tränar upp funktionen av de inre stabiliserande musklerna I foten. Tidigare finns beskrivet att man kan träna upp fotvalvet genom att knipa om föremål med tårna, krama ihop en handduk under foten osv.

Hur länge ska man vila efter stukad fot?

Efter en stukning bör du vila i åtminstone 1-2 timmar, så att blödning, svullnad och kroppens akutsystem får en chans att lugna sig. Därefter kan du känna efter hur det känns att gå på foten.

Hur länge sitter en stukning i foten?

En stukad fot brukar läka utan behandling på någon vecka. Du kan behöva få fotleden gipsad om den är bruten. Vid mer komplicerade benbrott kan du behöva opereras. Risken för denna typ av skador ökar med åldern eftersom skelettet ofta blir skörare med tiden.

Share this post