Trendig

Hur paverkar de socioekonomiska faktorerna den psykiska halsan och ohalsan?

Hur påverkar de socioekonomiska faktorerna den psykiska hälsan och ohälsan?

De viktigaste bestämningsfaktorerna till ojämlikheter i psykisk hälsa bland vuxna är kopplade till sysselsättning och ekonomi. Psykisk ohälsa har samband med ogynn- samma livsvillkor och negativa arbets- marknadsutfall såsom arbetslöshet eller låg inkomst, samt ökad dödlighet.

Hur påverkar socioekonomiska situation hälsan?

Socioekonomisk position har i flera studier visat sig ha samband med hälsa där personer från de lägre positionerna ofta uppvisar en sämre hälsa än de bland de högre. Forskning visar dock på att både socioekonomiska skillnader och hälsoskillnader varierar mellan åldrarna.

Hur kan socioekonomiska skillnader påverka hälsan?

De socioekonomiska skillnaderna i Sverige framträder oavsett om man tittar på förväntad livslängd, förlorade levnadsår eller insjuknande och död i våra flesta sjukdomar. Arbetare löper dubbelt så stor risk att dö i hjärtinfarkt som tjänstemän och risken är högre för lågutbildade än högutbildade.

Vad påverkar människors psykiska hälsa?

Den psykiska ohälsan bland vuxna påverkas bland annat av kön, utbildning, socioekonomisk status, födelseland och sexuell läggning och könsidentitet. Alla dessa faktorer är viktiga att ta hänsyn till i det förebyggande arbetet.

Hur kan den socioekonomiska bakgrunden påverka din hälsa och hur kan demokratin där du bor påverka ditt liv på ett hälsosamt sätt?

Skillnader i hälsa som beskrivs med eller förklaras av socioekonomiska faktorer sammanfattas ofta i begrep- pet den sociala gradienten i hälsa. Den visar sig genom ett positivt samband mellan utbildning och hälsa, social position och hälsa samt förmögenhet och hälsa i den vuxna befolkningen (4).

Vilken betydelse har individens socioekonomiska situation för psykisk hälsa ohälsa?

Det finns skillnader i fysisk och psykisk hälsa även mellan HBTQ-personer och heterosexuella, mellan personer med funktionsnedsättning och utan, mellan landsbygd och stad. Studier visar dessutom att flera av de här grupperna får sämre vård, vilket påverkar både ens hälsa och ens förtroende för vården.

Share this post