Populära

Var Asarnas applen?

Var Asarnas äpplen?

Han lyckades lura in Idun i skogen. Där väntade Tjatse, som tog henne hem till Jotunheim, jättarnas boning. Utan Iduns äpplen började gudarna snabbt åldras och blev gråhåriga. När det stod klart att Loke legat bakom det hela fick han välja mellan att böta med sitt liv eller att hämta hem Idun till Asgård igen.

Har Idun barn?

Mytologi. Idun förekommer mera sällan i källorna. I dikten Lokes smädelser håller hon tillbaka sin man Brage och ber honom tänka på deras gemensamma barn.

Var Idun korsord?

Idun förekomst i korsord idun förekommer sällan i korsord. Kom dock ihåg att ords betydelse beror ofta på sammanhanget, så är även fallet med ordet idun varför man bör se till så att de synonymer man hittat faktiskt passar till den kontext i vilken du vill använda dem.

Var bodde Idun?

Gudarnas boning – Asgård I vikingarnas tro var världen ett jättelikt träd, en ask som hette Yggdrasil. I den bodde alla levande varelser. Högst upp i kronan låg Asgård, där bodde gudarna som kallades för asar. Några är Tyr, Frigg, Freja, Balder, Heimdal, Brage och Idun.

Vad är Vaner?

Vaner (fornnordiska. vanir [ˈwɑniʐ], sing. Vanr [ˈwɑnʐ]) är i nordisk mytologi ett av de båda huvudsakliga gudasläktena; det andra är asarna. Uppdelningen i asar och vaner har huvudsakligen betydelse för den myt som brukar benämnas vanakriget, vilket enligt Valans spådom var ”den första folkstriden i världen”.

Vad heter fruktbarhetens och kärlekens gudinna i nordisk mytologi?

Njords dotter och Frejs tvillingsyster. Freja är vanernas främsta gudinna, erotikens, kärlekens och fruktbarhetens gudinna och hon vårdar över mödrar och barn. Hennes boning i Valhall heter Folkvang och dit kommer hälften av de hjältar som fallit i strid, medan den andra hälften kommer till Odens salar.

Vad heter Brages maka?

Brage med med en harpa ackompanjerad av sin fru Idun i en 1800-talsmålning av Nils Blommér. Brage, (isl: Bragi, ”den förträfflige”) är skaldekonstens gud i nordisk mytologi. Han är son till Oden och Gunnlöd och gift med Idun.

Share this post