Ny

Vad utmarkte mayakulturen som civilisation?

Vad utmärkte mayakulturen som civilisation?

Även i Guatemalas högland bodde mayafolk i små jordbruksbyar redan 2200 f.Kr. Några århundraden senare hade maya anlagt byar längre in i södra låglandet. Med svedjebruk odlade de majs. De kompletterade med jakt och fiske och med insamlat ätbart, maniok och nötter från ramón, brödnötsträdet.

När uppstod mayakulturen?

Lätt byte för spanjorerna Lämningar av mayakulturen hittar man i flera stater i dagens Centralamerika: i Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador och södra delen av Mexiko. Mayafolk fanns i området för mer än fyratusen år sedan. Kulturens blomstringsperiod brukar anges till 250–900 e Kr.

Varför byggdes Chichen Itza?

Genom sin hamnstad Isla Cerritos på halvöns norra blev Chichen Itza en viktig handelsstad – även för långväga varor från centrala Mexiko och södra Mellanamerika. På 900-talet tycks staden ha varit som störst. Åtskilliga skriftliga inristningar från 800- och 900-talen finns på tempelväggar och andra byggnader.

Vilken religion hade Mayafolket?

Mayakulturens astronomi var sammanlänkad med deras religion där himlakropparna betraktades som gudar som influerade människornas liv. Mayafolket hade likartade symboler och ceremonier som aztekerna senare använde. De utförde också likartade människooffer för att få gudarnas välvilja.

När var mayafolket?

Ursprunget tror man att de har från ibirien och att de skulle ha kommit från Berings sund mellan Alaska och Ryssland någon gång under en tidsperiod på mellan 15.000 till 8.000 år före den tideräkning vi använder idag. Maya hade sin storhetstid under åren 250–950.

Vad är Chichen Itza ett exempel på i Mexico?

Chichén Itzá är en övergiven stad från mayakulturen, belägen i sydöstra Mexiko cirka 190 km sydväst om Cancun på norra Yucatánhalvön. Den är sedan slutet av 1800-talet föremål för arkeologiska utgrävningar och en av mayakulturens mest kända ruinstäder.

https://www.youtube.com/watch?v=_14gAN5TnM4

Vad är mayakulturen känd för?

Mayafolket byggde monumentala pyramider från den förklassiska perioden (ca 1000 f.Kr. –320 e.Kr.) som Nakbé, San Bartolo i Norra Petén Guatemala, och vidare genom den klassiska perioden åren 320–1000. De byggde även städerna Tikal, Palenque, Copán, Uaxactún, Rio Azul och Ceibal.

Hur stor är Chichén Itzá?

Den har en höjd på 24 meter, 9 terrasser (som representerar de 9 himlavärldarna i mayatron) och 365 trappsteg till toppen där templet tillägnad Kukulkan ligger. Byggnaden är även känd som Kukulcán-pyramiden eller -templet.

Share this post