Populära

Hur paverkades manniskor av Berlinmuren?

Hur påverkades människor av Berlinmuren?

De östtyskar som jobbade på västsidan kunde se de ekonomiska skillnaderna. Det gjorde att tio tusentals människor flydde till västsidan, i hopp om en bättre framtid. Denna massflykt gjorde att Östberlin miste många av sina välutbildade arbetare.

Berlinmuren skulle hindra östtyska medborgare att fly till väst. För Västberlin var murens följder också negativa. Många ungdomar lämnade Västberlin och flyttade till Västtyskland. Västberlin fick därför en ganska åldrad befolkning.

Vem bestämde att Berlinmuren skulle rivas?

Talet inföll i samband med Berlins 750-årsjubileum. I talet uppmanas Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov att riva Berlinmuren som delade Berlin i en västtysk och en östtysk del och var en symbol för Kalla kriget och uppmaningen gav sedermera talet sitt namn.

Vem uppmanade Gorbatjov att riva Berlinmuren?

Historia – Vetamix: Ronald Reagans tal Den 12 juni 1987 uppmanade president Ronald Reagan Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov att riva Berlinmuren. Talet ”Tear this wall down” hölls vid Brandenburger Tor vid Berlinmuren och det är ett av de mest kända talen i världen.

Vilka var orsakerna till kommunismens fall?

Sovjetunionen bestod fram till december 1991. Efter en misslyckad statskupp i Sovjet i augusti 1991 så trädde Boris Jeltsin fram och tog makten över den ryska Sovjetrepubliken. När han kort därefter förklarade Ryssland självständigt från Sovjetunionen så föll hela det kommunistiska systemet.

När och varför byggdes Berlinmuren?

Berlinmuren var en mur och en barriär mellan Väst- och Östberlin mellan 13 augusti år 1961 till 9 november år 1989. Muren byggdes av Östtyskland för att man skulle stoppa alla flyktingar av östtyska medborgare till väst via Västberlin.

Hur uppstod Västtyskland?

1949 delades landet i två separata stater. Av de amerikanska, brittiska och franska zonerna bildades Västtyskland, Förbundsrepubliken Tyskland (BRD), och av den sovjetiska zonen bildades Östtyskland, Tyska demokratiska republiken (DDR). Även Berlin delades upp i Västberlin respektive Östberlin.

Hur var livet i Västberlin?

Livet på västsidan var bra, om man jämför med livet på östsidan. Detta trots att det var Västberlin som var instängt av muren. Efter att USA, Frankrike, Storbritannien och Sovjetunionen delat upp Tyskland hade USA börjat bygga upp sin del, det vill säga Västtyskland, ekonomiskt.

Finns det något kvar av Berlinmuren?

Berlinmuren föll 1989, men spåren av den finns i allra högsta grad kvar i Berlin. Är du en förstagångsbesökare är det nästan ett måste att se resterna av muren och kanske besöka museet Haus am Checkpoint Charlie.

Share this post