Rekommendationer

Vad ar det som gor att man far stroke?

Vad är det som gör att man får stroke?

Den vanligaste orsaken till stroke är högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Ibland drabbar stroke stora kärl med omfattande skador som följd. Men de små blodkärlen, som ligger djupt inne i hjärnan, kan också drabbas till exempel på grund av högt blodtryck.

Kan vålla stroke?

Forskare vid Lunds universitet tror sig ha identifierat en genvariant som kan orsaka småkärlssjukdom i hjärnan och stroke. – De personer vi undersökt är från samma släkt och flera av dem har insjuknat med småkärlssjukdom i hjärnan och stroke.

Kan stroke ge?

Stroke kan ge väldigt olika funktionsnedsättningar; både fysiska och kognitiva (intellektuella), synliga och dolda. Stroke kan också ge sociala konsekvenser, det är lätt att man isolerar sig efter en stroke. Ingen stroke är den andra helt lik, konsekvenserna efter stroke ser olika ut.

Vad orsakar blodpropp i hjärnan?

Hjärninfarkt – blodpropp i hjärnan En blodpropp orsakas av koagulerat blod, det vill säga levrat eller stelnat blod som hindrar blodflödet. En propp i hjärnan uppstår ibland först i hjärtat innan den tar sig vidare till hjärnan – det kan till exempel bero på förmaksflimmer.

Vad är orsakerna till stroke?

Den vanligaste orsaken till stroke är hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Kärlskadorna orsakar hjärninfarkt i cirka 85 procent av fallen och hjärnblödning i resterande fall. Ofta drabbar stroke de kärlområden i hjärnan som är störst och viktigast för blodförsörjningen.

Hur kan man kontrollera om en person har drabbats av stroke?

Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet (Ansikte Kropp Uttal Tid). Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar: AKUT-testet.

Varför drabbas du av stroke?

Livet efter stroke Att drabbas av stroke innebär i allmänhet en stor förändring i livet, både för den som drabbats och för närstående. Trots att behandlingarna blivit allt bättre får många kvarstående besvär av olika svårighetsgrad.

Vad är riskfaktorerna för stroke?

Riskfaktorer. Om man har drabbats av en stroke har man en kraftigt ökad risk att drabbas igen. För att minska risken och förebygga att man får ytterligare en stroke gör läkaren en noggrann riskfaktorkontroll. De viktigaste riskfaktorerna för stroke är: högt blodtryck. rökning. förmaksflimmer. diabetes.

Vilken behandling kan man få vid stroke?

När orsaken till en stroke är en blodpropp behöver patienten få blodproppslösande medicin direkt i blodet med ett dropp sk trombolys. Det är en behandling som man måste få inom fyra till fem timmar efter att de första symtomen började. Behandlingen med propplösande medicin kan öka risken för hjärnblödning.

Share this post