Trendig

Nar var bluesen som storst?

När var bluesen som störst?

Det stora genombrottet för BLuesen kom 1920 då Mamie Smiths sjöng Crazy Blues för skivbolaget Okeh. Det sägs än idag att just den EPn har sålts mer än två miljoner exemplar. Chess Records från Chicago elektrifierade sedan bluesen till något vi idag kallar storstadsblues.

När och var utvecklades bluesen?

Bluesmusiken uppstod runt Mississippideltat under slutet av 1800-talet, en stil numera kallad deltablues. Musiken populariserades så småningom i en mer städad, notbunden form av personer som kompositören och orkesterledaren W. C. Handy.

När spelas blues?

Till en början. Blues spelades till en början av fattiga svarta arbetare men skulle med tiden leda till en mängd olika stilar och subgenres med regionala variationer över hela USA och senare i Europa och Västafrika. Det finns inspelningar av blues och country som går tillbaka till till 1910- och 1920-talen.

Hur och varför utvecklades den tidiga bluesen?

Blues spelades till en början av fattiga svarta arbetare men skulle med tiden leda till en mängd olika stilar och subgenres med regionala variationer över hela USA och senare i Europa och Västafrika. Det finns inspelningar av blues och country som går tillbaka till till 1910- och 1920-talen.

Bluesen hade en nergång i popularitet under 1970-talet men under 1980-talet så upplevde man ett uppsving för musikgenren och framförallt så gällde detta i Mississippi områdena och i flera andra södra delar av USA, mestadels gällde detta hos den afroamerikanska befolkningen.

Vilka spelade blues?

Stora bluesnamn som Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Willie Dixon och Jimmy Reed föddes i Mississippi och flyttade till Chicago under den stora afroamerikanska migrationen mellan 1920 och 1930. Deras stil kännetecknades genom att de använde sig av elgitarr, steel-guitar, munspel samt en rytmsektion av bas och trummor.

https://www.youtube.com/user/BlueSensGmbH

Share this post