Blogga

Vad hande med Kina efter andra varldskriget?

Vad hände med Kina efter andra världskriget?

Inbördeskriget i Kina (国共内战) var ett krig i Kina, där kommunisterna under Mao Zedong gjorde uppror mot Republiken Kina, som styrdes av Guomindangpartiet under Chiang Kai-shek. Kriget varade 1927 till 1949 med några års vapenvila under den japanska invasionen mellan 1937 och 1943.

Vad hände i Kina under kalla kriget?

ANNONS. I början av 1934 lyckades Chiang Kai-shek krossa den kommunistiska stat som Mao hade bildat i södra Kina. Nu tvingades Mao och hans folk genomföra den legendariska långa marschen till norra Kina. Där bekämpade han genom gerillakrigföring regeringen.

Vad hände efter det stora språnget?

Det hela resulterade istället i att industrialiseringen inte utvecklades som det var tänkt på landsbygden, vilket i sin tur ledde till att produktionen och ekonomin i hela Kina stannade av. Landet drabbades därefter av en kraftig lågkonjunktur som följdes av den kanske värsta svältkatastrofen i historien.

Vad hände under kulturrevolutionen i Kina?

Kampanjen genomdrevs med stöd av de unga idealistiska rödgardisterna och en grupp trogna i partiledningen. Kulturrevolutionens avsikt var att avlägsna makthavare som enligt Mao hade slagit in på den kapitalistiska och revisionistiska vägen och att skapa en ny kultur som skulle passa i ett socialistiskt samhälle.

Vad hände 1949 i Kina?

Efter flera år av inbördeskrig segrade till slut kommunisterna under ledning av Mao Zedong över Kuomintang. Den 1 oktober 1949 utropades Folkrepubliken Kina och landet stöptes därefter om efter socialistisk modell.

Hur var det att leva i Maos Kina?

Med kulturrevolutionen, som varade mellan åren 1966 och 1976, ville Mao avlägsna makthavare som enligt honom hade slagit in på den kapitalistiska vägen. Han ville skapa en ny kultur som skulle passa i ett socialistiskt samhälle. Tusentals människor dödades och miljoner fängslades eller förvisades.

Share this post