Trendig

Hur manga dog i Gudrun?

Hur många dog i Gudrun?

Sju människor miste livet direkt i samband med stormen och som mest var 415 000 hushåll utan ström. En vecka senare var antalet nere i omkring 50 000, men de svåraste fallen återstod; de ensligt belägna gårdarna och de små avlägsna byarna.

Hur starka vindar Gudrun?

De kraftigaste vindarna uppmättes i år på Hanö, där en medelvind på 33 m/sek noterades när det var som värst. I de kraftigaste uppmätta vindbyarna nådde vinden 42 m/sek på Hanö. Nästan lika starka vindar uppmättes på flera håll efter Västkusten och på Gotland.

Hur påverkades samhället av stormen Gudrun?

I de värst utsatta länen slutade samhället under några dygn att fungera. Stormen skadade infrastrukturen för elförsörjning och telekommunikationer i en omfattning som hittills inte förekommit i Sverige. Att telekommunikationerna inte fungerade visar tydligt på det ömsesidiga beroendet mellan el- och telesektorn.

Hur många tog livet av sig efter Gudrun?

Enligt Eva Londos är det ganska typiskt att det uppstår rykten om många självmord efter dramatiska händelser. – I någon tidning stod det på ett tidigt stadium att tio personer hade begått självmord efter stormen.

Hur mycket blåste det Gudrun?

Stormskador efter stormen Gudrun 2005 som utvecklades till den värsta stormen vi känner till i Sverige. Cirka 75 miljoner kubikmeter skog fälldes under stormens framfart. Under fredagskvällen den 7 januari 2005 kunde meteorologerna se ett lågtryck nordväst om Irland.

Vilka konsekvenser orsakade orkanen Gudrun som drog in över Sverige 2005?

De första rapporterna om elavbrott kom på lördagseftermiddagen 8 januari 2005. Några timmar senare saknade 730 000 hushåll ström. Stormen Gudrun var det mest förödande ovädret i modern tid. Framförallt drabbades Gotland, Småland, Halland, norra Skåne och Blekinge samt södra Västergötland av stormen.

Hur mycket skog tog Gudrun?

Omkring 50 000 skogsä- gare blev hårt drabbade. I Götaland föll tre normala årsavverkningar, i Krono- bergs län nästan sex årsavverkningar, för många skogsägare ännu mer. Den storm- fällda volymen uppskattades till 75 mil- joner kubikmeter skog vilket motsvarar 63 miljoner kubikmeter industrivirke.

Share this post