Rekommendationer

Var i varlden talar man mandarin?

Var i världen talar man mandarin?

Mandarin är egentligen en samling av kinesiska dialekter talade i större delen av norra och sydvästra Kina. Antal talare (modersmål): 940 miljoner människor. Talas främst i: Kina, Singapore, Taiwan, Indonesien och Malaysia.

Är kinesiska och mandarin samma?

Lite förenklat kan man säga att de kinesiska skriftspråken används för att återge talad standardkinesiska, den form som brukar kallas mandarin. Det är den officiella kinesiskan som talas i hela Folkrepubliken Kina, där den även går under namnet putonghua eller ”folkkinesiska”.

Hur många länder talar mandarin?

Mandarin (språk)

普通话 (pǔtōnghuà)
Talas i Kina, Taiwan, Singapore, Indonesien, Malaysia och av kinesiska emigranter över hela världen
Region Norra och sydvästra Kina, talas eller förstås i större delen av fastlands-Kina
Antal talare 940 miljoner
Officiell status

Hur gammalt är mandarin?

Under 1600-talet användes termen mandarin av västerlänningar som handlade med kineser. Mandarinerna i det gamla Kina använde en variant av nordkinesiska för att förenkla kommunikationen sinsemellan.

Är hon i Beijing?

Kina, som redan då hade flera hundra miljoner invånare, hade fått ett nationalspråk med en talare – Yuen Ren Chao själv. Därför ändrade Statliga språkkommittén till slut uttalsnormen. Sedan 1932 baseras den uteslutande på uttalet i Peking. Det innebär att ’hon’, ’han’ och ’det’ återigen ska uttalas tā.

Mandarin Mandarin är egentligen en samling av kinesiska dialekter talade i större delen av norra och sydvästra Kina. Antal talare (modersmål): 940 miljoner människor. Talas främst i: Kina, Singapore, Taiwan, Indonesien och Malaysia.

Hur låter språket mandarin?

På grund av det relativt låga antalet ljud i kinesiskan och den strikta stavelsestrukturen har talare av mandarin ofta haft stora svårigheter att på fonetisk väg låna in ord från språk med stora mängder konsonantanhopningar, det vill säga de flesta europeiska språk.

Vad heter Kina på mandarin?

Det land vi kallar Kina heter Zhongguo, Mittens rike, på kinesiska.

Vilket är det vanligaste språket i Kina?

Mandarin är modersmål för ca 70 procent (ca 900 miljoner) av de som talar kinesiska i Kina och de därefter största dialekterna, eller snarare kinesiska språken, är Shanghai-dialekten (ca sju procent) och yue/kantonesiska (ca fem procent).

Share this post