Ny

Vad finns i en bomb?

Vad finns i en bomb?

I atombomben sker frigörelsen av energi genom klyvning (fission) av tunga atomkärnor, till exempel uran och plutonium. Den andra bomben är vätebomben, eller termonukleär bomb. I vätebomben sker frigörelsen av energi genom en sammanslagning (fusion) av lätta atomkärnor, till exempel isotoper av väte.

Vad görs bomber av?

Aluminiumpulver och gödningsmedel baserade på ammoniumnitrat är vanliga ingredienser i de bomber som talibanerna använder mot Natos trupper i Afghanistan. Taimour Abdulwahab använde sig av flera bomber vid attacken i Stockholm.

Vad är en termos bomb?

En termobarisk bomb, aerosolbomb eller vakuumbomb, även kallad FAE-bomb (från engelska fuel-air explosive) är en sprängladdning där ett bränsle fördelas som en aerosol i luften, antänds och reagerar med luftens syre.

Vem uppfann bomber?

Det var den engelske vetenskapsmannen och filosofen Roger Bacon som fick äran av att ha uppfunnit det på 1260-talet.

Hur stora är bomber?

Atombomber har en mycket stor riskzon jämfört med explosiva bomber i samma viktklass och används enbart mot väldigt specifika mål som städer och större militära mål. För bruk mot strategiska mål som städer kallas de strategiska kärnvapen och väger från ca 500 kg upp till över 18 ton.

Vad gör en bombtekniker?

Polisens bombtekniker tar hand om och oskadliggör föremål som misstänks vara farliga, till exempel bomber och giftiga kemikalier. De arbetar över hela landet och kan rycka ut dygnet runt året runt.

Hur fungerar en Termosbomb?

En termosliga placerar sprängämnen i termosar. De hemmagjorda termosbomberna kan orsaka stor förödelse. I december förra året larmades polis och räddningstjänst till ett trapphus i Malmö. I trappen låg en svårt skadad 18-åring.

När uppfanns bomber?

Historia. Den första bomb som släpptes från en luftfarkost uppfanns i Österrike. Den var fylld med brännbara ämnen och lyftes upp av en luftballong. Den användes vid belägringen av Venedig 1849, men utan större framgång.

Share this post