Innehållsförteckning
När utgår skadestånd?
Ekonomisk kompensation för en inträffad skada. Den som orsakar en skada (den skadevållande) på någon annans person eller egendom ska som huvudregel ersätta denna skada, dvs försätta denna person (den skadelidande) i samma ekonomiska situation som om skadan aldrig hade skett.
Vad betyder skadestånd?
Skadestånd är den ekonomiska ersättning som den som har orsakat en skada, eller den som ansvarar för annans vållande, är juridiskt förpliktad att betala till den som har drabbats av skadan. Skadestånd är en ersättningsform som uteslutande utgår mellan enskilda rättssubjekt, till vilket även stat och kommun räknas.
När har man rätt till skadestånd?
Det vanligaste är att du kan få skadestånd för den kränkning som brottet inneburit för dig. Andra ersättningar kan vara kostnader om du har behövt läkarvård på grund av skadorna du fått av brottet och förlust av inkomst om skadorna inneburit att du inte har kunnat jobba under en period.
Vad krävs för att skadestånd ska utgå?
Som huvudregel krävs att en person har agerat uppsåtligen eller vårdslöst (på juridiska: culpöst) för att denne ska bli skadeståndsskyldig. Det innebär att det ska finnas någon form av skuld för att en person ska kunna bli ersättningsskyldig. Vid rena olyckshändelser brukar därför inte skadestånd utgå.
Vad är skäligt skadestånd?
Det innebär att den skadelidande ska få full ersättning för nödvändiga och skäliga merkostnader som uppkommer med anledning av skadan. Kostnaderna ska styrkas på något sätt, exempelvis med kvitton. Ersättningen för kostnader är skattefri.
Hur vet jag om jag har rätt till ersättning?
Om skadan orsakar dig kostnader kan du få ersättning för dem. Det är bara merkostnader som ersätts, vilket innebär att du inte kan få ersättning för kostnader som du skulle ha haft även om skadan inte hade inträffat. Kostnaderna ska dessutom anses vara nödvändiga och skäliga.
Vilka är de viktigaste skadeståndsrättsliga Speciallagarna?
Den typen av skadestånd bru- kar betecknas, kontraktuellt skadestånd, i vissa fall även obligatoriskt skadestånd. Det kontraktuella skadeståndsreglerna kan hämta vägledning från skadeståndslagen, men främst regleras dessa i s.k. speciallagar, som bland annat köplagen, konsumentköplagen och konsumentkreditlagen m. fl.
Vad är Culpabedömning?
När domstolen ska bedöma om någon är skyldig att betala skadestånd eller ej, kan domstolen göra den bedömningen utifrån bland annat lag, vägledande fall från Högsta domstolen (praxis) eller utifrån sedvana.
https://www.youtube.com/watch?v=-1F2sAFFejA