Allmänning

Hur klipper man en julgran?

Hur klipper man en julgran?

Den bästa tiden att klippa är på våren, innan vegetationsperioden sätter in, eller på sensommaren. Under köldtiden klipper man inte granarna eftersom ingen kåda bildas då, vilket innebär att den yttersta delen av grenen kan torka. – Vi har klippt granarna för hand med sax. Då blir resultatet bättre och naturligare.

Kan man kapa toppen på en julgran?

Sätt den på plats Kontrollera rumshöjden och korta av granen vid behov. Att kapa toppen skadar inte julgranen fram till påska. Placera granen en bit bort från element, kaminer eller andra värmekällor. Risk att den torkar ut.

När kan man beskära granar?

Beskärning av gran Det är inte säkert att det är nödvändigt med någon beskärning, men om det ska utföras så är det under sommaren och hösten som det är bäst läge för beskärning. Toppen på granen ska däremot aldrig kapas, men annars kan du beskära ganska fritt för att nå en önskvärd form på din gran.

När ska man toppa gran?

Gran – korta någon centimeter av årstillväxten, håll in bredden redan på de unga plantorna. Toppa när plantorna nått önskad höjd. På gamla granhäckar kan man ibland hoppa över beskärningen en säsong för att stimulera vitaliteten. Använd sekatör på unga plantor.

Kan man klippa grenar på julgran?

Många toppar granen när den tycker att den är för hög och det spelar ingen roll. – Du kan ta av toppen eller grenar hur som helst, säger han.

När ska man klippa Granhäckar?

Barrväxter beskärs lämpligast antingen på våren innan de börjar växa, eller under augusti-september när de i princip har slutat växa för året. Men när det gäller granhäckar brukar beskärningsexpertisen rekommendera juni-juli när alla årsskotten är fullt utvecklade.

Kan man toppa en gran?

Det går bra att kapa toppen av en gran så länge som du lämnar ett antal levande grenar. Men du bör göra det på vintern för att undvika infektion av rotröta.

Share this post