Blogga

Vad hande efter Romarrikets fall?

Vad hände efter Romarrikets fall?

År 476 avsatte germanen Odovakar Romulus Augustulus och utnämnde sig själv till kung över Italien. Det västromerska riket hade därmed upphört att existera. Ostrogoterna erövrade dock snart Italien och Odovakar mördades år 493. De bildade sedan ett i praktiken självständigt kungarike i Italien.

Vilken makt tog över i Europa efter att romarriket föll?

Men det var först efter de tre långvariga krigen mot den nordafrikanska feniciska handelsstaden Kartago, mellan 264 f.Kr och 146 f.Kr, som Rom blev en stormakt. Därefter införlivades det ena området efter det andra till det växande romerska riket som nu var den dominerande makten i Medelhavsområdet.

Efter alla anfall och plundringar upphörde Västrom att finnas till år 476, när dess siste kejsare avsattes av sina soldater. Östrom, som kallades Bysans, var fortfarande starkt och enat. Västrom däremot delades upp i germanska kungariken som låg i ständiga krig med varandra.

Vilken makt tog över i Europa efter att Romarriket föll?

Hur kan man förklara romarrikets nedgång och fall?

Orsaken till Västroms fall anses åtminstone i äldre historieskrivning ha varit att Västrom inte kunde försvara sig mot alla germanfolk som attackerade riket. Västrom erövrades därför av goter, vandaler m. fl. Sanningen är snarare att imperiet stegvis upplöstes.

Vem splittrade Rom?

Diocletianus påbörjade romarrikets delning När general Diocles från Dalmatien utropades till kejsare år 284 stod det romerska riket på randen till sammanbrott. Längs hela den nordliga gränsen pågick strider med germanska folk. I Nordafrika hade olika lokala stammar visat tecken på att göra uppror.

Hur gjorde romarna för att kontrollera de områden de erövrade?

Rom hade en mycket stark statsmakt som med sin effektiva armé och flotta kunde utöka eller försvara landets gränser vid behov. De var också hårda och hänsynslösa mot sina fiender. Romarna var duktiga på att integrera erövrade folk och områden i sitt rike.

https://www.youtube.com/watch?v=8WURbSIOg9k

Share this post