Frågor

Nar far man inte tanda ljus pa graven?

När får man inte tända ljus på graven?

Varje kyrkogårdsförvaltning kan ha sina lokala regler för ljus vid gravar. Gravlykta och levande gravljus är tillåtet 1 oktober-30 april. Lågan ska vara skyddad och inte öppen. Kvarglömda lyktor tas bort så vill du behålla din gravlykta måste du ta bort den före 1 maj.

När lägger man krans på graven 2021?

År 2021 är det lördag den 6 november.

När sätter man krans på graven?

Alla helgons dag är en gammal kristen tradition och minnesdag för de nära som vi vill hedra minnet av. Denna dag och helg går många av oss till kyrkogårdar och minneslundar för att tända ljus och lägga höstblommor, kransar och dekorationer hos våra bortgångna nära och kära.

När lägger man granris på graven?

– Granris försurar rabatterna när det ligger över vintern. Vi har självbevattnande lådor och när kåda från riset fastnar i lådorna blir de väldigt svåra att göra rena, berättar hon. Efter att ha övervägt det i flera år, tog kyrkorådet beslutet i våras.

När smyckar man gravarna 2021?

2021 infaller Alla helgons dag den 1 november. Både allhelgonahelgen och halloween uppmärksammar de döda, men det görs på väldigt olika sätt. Alla helgons dag firas traditionellt med att människor tänder ljus och smyckar med blommor på kyrkogården till minne av bortgångna släktingar och vänner.

Vem kan bli gravrättsinnehavare?

Samtliga dödsbodelägare måste vara överens. Dödsboet är dessutom skyldig att anmäla om det inte är någon som vill vara gravrättsinnehavare. Endast någon som är släkt med den avlidne eller är närstående på annat sätt kan bli gravrättsinnehavare.

När tar man bort gravlyktor?

Kyrkogårdsförvaltningen ser helst att gravlyktor och ljus endast placeras ut på gravarna under tiden mellan den 1 oktober och den 31 mars. Om de står kvar under annan tid utgör de ett hinder vid gravskötsel.

Share this post