Populära

Hur manga far foretaget undanta fran turordningen om det behover ske uppsagningar pa grund av arbetsbrist?

Hur många får företaget undanta från turordningen om det behöver ske uppsägningar på grund av arbetsbrist?

Småföretag har rätt att undanta två personer från turordningen. Regeln gäller om du har högst tio anställda som omfattas av LAS.

Vid uppsägning på grund av arbetsbrist skall arbetsgivaren iaktta följande turordningsregler. En arbetsgivare får från turordningen undanta högst två arbetstagare som är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. En arbetstagare som undantas har företräde till fortsatt anställning.

Vilken turordning gäller enligt LAS vid uppsägning?

Uppsägningar av medarbetare ska enligt lagen om anställningsskydd göras i turordning enligt principen ”sist in – först ut”, alltså att den med kortast anställningstid sägs upp i första hand. Turordningslistan skapas efter det att omplaceringar har utretts.

Vad är ett skäligt Omplaceringserbjudande?

Ett erbjudande om omplacering ska vara ett ”skäligt erbjudande”. Det betyder att det erbjudna arbetet ska likna det tidigare arbetet så mycket som möjligt i innehåll och villkor. Och erbjudandet får inte heller vara trakasserande eller ges i syfte att få dig att själv säga upp dig.

Hur ser en avtalsturlista ut?

Förhandlad turordning, så kallad avtalsturlista, ska inte göras i lokala överenskommelser utan att man samrått med berörd avdelningsombudsman. Möjligheten för arbetsgivare att undanta två personer från turordningen gäller endast om arbetsgivaren har högst tio anställda i bolaget.

Under vilka förutsättningar skulle det kunna vara otillåtet att anställa bemanningspersonal när det finns uppsagda arbetstagare som fortfarande har förtur till återanställning?

Vidare framhåller domstolen att företrädesrättsreglerna enligt sin lydelse inte innebär att en arbetsgivare skulle vara skyldig att anställa en tidigare uppsagd som har företrädesrätt, i syfte att skapa ett arbetstillfälle, enbart för att det finns ett arbetskraftsbehov.

Share this post