Allmänning

Vilken Vaxtzon?

Vilken Växtzon?

Sverige är indelat i åtta odlingszoner och med hjälp av zonkartan kan du se i vilken odlingszon din trädgård ligger. Zon I finns i landets mildaste delar och zon VIII i de kärvaste regionerna. Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den alltså vara.

Vilken zon är Gotland?

Hela Gotland räknas till växtzon 1, det vill säga den med mildast klimat, men det är en sanning med modifikation, enligt Anders Andersson. – Det är stor skillnad mellan Visby innerstad och det inre av Gotland. Visby är varmare än zon 1 och på andra ställen kan det vara som zon 2 eller 3.

Vilken växtzon bor jag i?

Nu kan du få hjälp att hitta din växtzon på zonkartan. Skriv in ditt postnummer så får du fram vilken zon du hör till och kan enkelt se hur gränserna är dragna. Zon I finns i landets mildaste delar och zon VIII i de kärvaste regionerna. Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den alltså vara.

Vad betyder zon V?

Växtzonerna 5, 6, 7 och 8 Vi publicerar zonkartan på sidan 3 i varje nummer och märker ut de platser vi besöker i reportagen. De trädgårdar vi besöker och skriver om i Trädgård Norr befinner sig i växtzonerna 5–8 (V–VIII). Som du ser på kartan är zon 5 en bit av Småland, samt från Dalarna och norrut längs kusten.

Vad är Härdighetsklass A?

Växterna delas in i fyra härdighetsklasser: A, B, C och D: A = En perenn som kan odlas över hela landet utan några speciella arrangemang. B = En perenn som kan odlas över hela landet, men kräver en skyddad och väldränerad växtplats för att utvecklas bra.

Vad är Härdighetsklass C?

C: Kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge, till exempel lungrot, korogi och sparris. D: Kan bara odlas i landets gynnsamma delar, till exempel vattenkrasse. Fjällsyra (Oxyria digyna) är en av de härdigaste fleråriga grönsakerna och räknas till härdighetsklass A.

Vilken växtzon bor vi i?

Zon 1 finns i landets mildaste delar och zon 8 i de kärvaste regionerna. Ju högre zontal som angivs på en växt, desto härdigare (bättre klarar den vintern där du bor) anses den alltså vara. Zonkartan gäller enbart träd och buskar (vedartade växter).

Vilken Planteringszon?

Hitta din växtzon på kartan Skriv in ditt postnummer så får du fram vilken zon du hör till och kan enkelt se hur gränserna är dragna. Zon I finns i landets mildaste delar och zon VIII i de kärvaste regionerna. Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den alltså vara.

Vad växer i zon 5?

Några växter som passar i kyligare klimat

  • Bond- och ullsyren.
  • Blåtry.
  • Benved.
  • Mörkrosa klätterros Rosa Hurdal.
  • Vit klätterros polstjärnan.
  • Vitrosa dubbelsyren Syringa Beauty of Moscow.
  • Rosa småblommig klematis, clematis atragena Rosy och Grady.
  • Rosenkvitten.

Vart är zon 5?

Höjden över havet påverkar också och vegetationsperioden förkortas ju högre upp man kommer. På kartan ser du till exempel att området strax söder om Vättern har zon 5, vilket det också är bland annat längs norrlandskusten. Allra närmast Vättern är det zon 2, vilket syns på de mer detaljerade länskartorna.

Share this post